La Diputació i Compromís arriben a un acord per al Pressupost de 2020

Compromís s’abstindrà en el Ple després de pactar Carlos Mazón i Gerard Fullana un Decàleg d’impuls municipalista

La Diputació i Compromís arriben a un acord per al Pressupost de 2020
30/12/2019 -

L’equip de govern de la Diputació d’Alacant, integrat pel Partit Popular (PP) i Ciutadans (Cs), ha arribat a un acord amb el Grup Compromís per a l’aprovació del Pressupost de 2020. El pacte aconseguit pel president de la institució provincial, Carlos Mazón; i el portaveu de Compromís, Gerard Fullana, suposarà l’abstenció de Compromís en el Ple que se celebrarà el dilluns dia 30.

L’equip de Govern de la Diputació i Compromís han establit un Decàleg d’impuls municipalista d’Alacant de cara al Pressupost de 2020.

El document pactat resumeix en 10 punts les mesures que complementen l’avantprojecte inicial del Pressupost. Aquestes són les qüestions de l’acord:

1. Consolidació de les línies de concurrència competitiva, assignació amb criteris objectius i autonomia municipal com a eix central de la política de subvencions . Suport a les idees marc del futur Pla Planifica per a aglutinar grans inversions en els municipis sota aquests supòsits.

2. Reedició d’un fons d’inversió municipal de 15 milions d’euros a càrrec de les inversions financerament sostenibles a partir de criteris similars de repartiment als de l’exercici anterior. Inici de les negociacions perquè aquest fons puga passar a formar part del pressupost.

3. Potenciació de línies d’inversió vinculades al medi ambient sota el precepte de la concurrència competitiva i autonomia municipal. Potenciació, en concret en 2020, de les línies de subvencions per a inversions en zones verdes locals i de promoció de l’eficiència energètica en instal·lacions municipals i centres educatius d’infantil i primària.

4. Habilitació d’una partida per a l’execució dels plans contra els incendis que permeten als municipis dur-ho a terme aquests plans, recentment redactats. Aquesta partida tindrà un pressupost inicial de 200.000 euros i s’executarà especialment en municipis de menor grandària. S’estudiarà la seua progressiva ampliació a més localitats en posteriors exercicis. En enguany 2020 es complementarà amb una partida destinada en les poblacions que encara no han redactat els seus plans contra incendis.

5. Creació d’una nova partida perquè els municipis afronten de forma adequada la competència municipal de manteniment de centres educatius. Aquesta partida naix amb una quantitat inicial de 150.000 euros i anirà destinada especialment a les localitats de menor grandària, però s’acorda ampliar-la si les sol·licituds dels municipis ho justifiquen.

6. La Diputació d’Alacant tindrà una política decidida d’impuls del tren de la costa, en la part reivindicativa i també si escau de suport complementari inversor. L’any 2020 la institució pressupostarà la redacció d’un projecte de llançadora per a connectar de manera eficient els municipis de la Marina Alta amb la futura estació comarcal del tren.

7. Foment d’una política d’inversions amb partides de promoció econòmica i turística centrades a recuperar i promocionar espais naturals o patrimonials. En sentit concret es recull ací la redacció del projecte en 2020 i futura execució en 2021 de la Via Verda del Txitxarra que connecta les comarques de l’interior d’Alacant i que és en l’actualitat un projecte incomplet. També el projecte Tour Valls de la Marina, un traçat cultural, gastronòmic, mediambiental i esportiu que uneix les valls de l’interior de la Marina Alta i Marina Baixa. Estudi de la creació d’esdeveniments esportius i culturals a partir de 2021 que promocionaran aquesta proposta que afecta la Vall de Pop, Vall de Tàrbena, Vall d’Alcalà, Vall de Gallinera, Vall d’Ebo i Vall de Laguar.

8. Reactivació del Consorci d’Aigües de la Marina Alta, actualment quasi sense execució pressupostària, potenciant la seua acció a través del document estratègic elaborat pel departament de Cicle Hídric de la Diputació d’Alacant i consensuat amb la Generalitat i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

9. Potenciació de la coordinació de les polítiques socials i d’inclusió amb la Generalitat Valenciana, aplicant progressivament els actuals acords de consens nascuts de les comissions bilaterals creades. Extensió de la política de diàleg entre institucions.

10. Potenciació dels ponts de diàleg entre el Govern de la Diputació i el grup Compromís per a fer seguiment del compliment de les anteriors mesures i per a estudiar la inclusió de les quals han quedat fora d’aquestes propostes en el pressupost 2021.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

five + 2 =