L'Ajuntament presenta Alacant 2030 per a aconseguir una ciutat pròspera, inclusiva i verda

L’Agenda 2030 serà imprescindible per a obtenir una nova remesa de fons europeus per a desenvolupar l’EDUSI 2021/27

L'Ajuntament presenta Alacant 2030 per a aconseguir una ciutat pròspera, inclusiva i verda
25/06/2020 -

Els portaveus adjunts de l’Ajuntament, Manuel Villar, i del PP i regidor d’Innovació, Coordinació de projectes i captació de Fons Europeus, Antonio Peral, han presentat hui els objectius de l’Agenda Alacant 2030, que reflecteixen el compromís de l’Ajuntament perquè el model de prosperitat econòmica de la ciutat estiga basat en la protecció de la salut (Covid-19), la inclusió i la participació social. D’aquesta manera, el document alinea al municipi amb els principis de desenvolupament sostenible de la UE, l’ONU i, per extensió, del planeta.

El desenvolupament sostenible de la ciutat s’ha convertit en una de les prioritats polítiques de la Unió Europea. Per a Alacant, identificar-se i treballar a favor dels punts de l’Agenda 2030 és prioritari per a situar-se en una posició de privilegi a l’hora d’obtenir ajudes econòmiques comunitàries, segons ha precisat Antonio Peral.

Aprovada la constitució de la Comissió de coordinació

Els dos portaveus municipals han explicat que la Junta de govern municipal ha aprovat hui la constitució de la Comissió de coordinació tècnica municipal i els equips de treball per a portar avant els plans d’Alacant 2030.

En la compareixença de premsa s’han avançat els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), amb els quals Alacant vol sumar-se a les ciutats més avançades en l’àmbit internacional en la gestió econòmica, social i mediambiental. “Hui és un dia important per a l’Ajuntament”, ha subratllat el regidor d’Innovació en la presentació.

L’Agenda 2030 fixa 80 metes amb les quals es donarà resposta a aquests objectius. Per a complir aquests fins, el municipi posarà en marxa durant el present exercici una sèrie indicadors que recopilaran i mesuraran la informació relativa a eixa llista d’objectius de desenvolupament sostenible.

Alacant donarà un tractament prioritari a 30 indicadors basats en els eixos estratègics de l’Agenda Urbana Espanyola per a complir les exigències comunitàries.

Ciutat amable, saludable i acollidora

La ciutat incrementarà gradualment i revisarà cada any el nombre d’indicadors a mesura que els plans i programes vagen executant-se en funció de les línies estratègiques del municipi.
Gràcies a tots aquests plantejaments, Alacant aspira a ser una ciutat de convivència amable, acollidora, saludable i conscienciada, tal com marquen els estàndards internacionals.

En l’estratègia d’ODS d’Alacant ja s’han tingut en comptes les
conseqüències de la pandèmia provocada per la Covid-19.

Les àrees principals de desenvolupament sostenible d’Alacant són la social, la que fa referència a la integració, a la prosperitat, a la inclusió i a un medi ambient especialment verd.

Objectius principals Alacant 2030

Contribuir des de l’acció de govern de l’Ajuntament a la posada en marxa d’estratègies que facen complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a Alacant.
Alacantaritzar al màxim nivell els reptes de la ciutat a través de les diferents metes que contenen cadascun dels ODS 2030.
Definir una estratègia de ciutat que tinga en compte el Pla Estratègic d’Alacant, l’Agenda Urbana 2030, els ODS i la lluita contra la COVID-19.

Crear ens de coordinació en l’àmbit intern a l’Ajuntament i externs amb la participació ciutadana entorn de l’Agenda 2030.
Generar noves aliances i l’intercanvi de coneixement amb actors d’Alacant i experts de les diferents matèries.
No deixar a cap alacantí arrere.

Pilars fonamentals

Covid free: Totes les decisions sobre plans i programes d’Alacant estaran
supeditades a estratègies de prevenció, contenció i erradicació de la Covid-19.
Estratègia: Integració del pla estratègic de la ciutat 2020/2023.
Comissió executiva: Creació d’una comissió en el Ple de l’Ajuntament i un comité d’ODS executiu i transversal de coordinació i interlocució permanent en l’àmbit intern i extern amb altres administracions i la ciutadania.
Agenda urbana espanyola: Els ODS, base per a l’alineament de l’estratègia de govern d’Alacant amb l’Agenda Urbana Espanyola.
Finançament: Redacció d’estratègies i metes pròpies sobre reptes i necessitats específiques de la ciutat d’Alacant i el seu respectiu finançament.
Inclusió: Integració del Pla d’Inclusió i de l’EDUSI com dues dels pilars bàsics del desenvolupament dels ODS.
Compromís polític: Compromís de l’equip de govern liderat per l’alcalde i optimització de la governança.
Transparència: Mesurament, rendició de comptes i comunicació efectiva
d’anada i volta amb llenguatge efectiu i veraç que aconseguisca un feedback responsable i compromés.

Divisió operativa

Els membres de la ressenyada Comissió executiva desenvoluparan les seues funcions d’anàlisis i aportacions tècniques en el desenvolupament de l’Agenda amb l’assessorament i suports necessaris, incorporant en la mesura que siga possible projectes estratègics de caràcter sectorial.
La Regidoria de Coordinació de Projectes, a proposta de l’apuntada Comissió, podrà requerir la participació de tècnics d’altres serveis municipals quan ho considere necessari.
Com a coordinadors principals de la Comissió executiva actuaran Román Pinedo, cap de servei de Coordinació de projectes, i Juan Luis Beresaluce, cap de servei d’Alcaldia.

Cinc eixos d’actuació

La Comissió executiva avançarà a través de cinc eixos d’actuació:
1. Ordenació del territori i model de ciutat.
2. Inclusió i cohesió social.
3. Economia, turisme i comerç.
4. Protecció i millora del medi ambient.
5.Governança, innovació i ciutadania.

El regidor de Modernització ha conclòs que “quan cada any aconseguim els Objectius de Desenvolupament Sostenible farem aquesta ciutat molt més innovadora, inclusiva, resilient, sostenible i amb les millors condicions de prosperitat possibles”.

En la imatge, els dos portaveus durant la compareixença de premsa: Antonio Peral i Manuel Villar.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 − ten =