L'Ajuntament implanta un sistema d'accessibilitat per a persones amb discapacitat visual

Aquest dispositiu permet a les persones amb discapacitat visual localitzar la parada de manera autònoma i rebre informació locutada sobre els temps de pas dels autobusos

L'Ajuntament implanta un sistema d'accessibilitat per a persones amb discapacitat visual
13/01/2020 -

L’Ajuntament d’Alacant i Masatusa han completat el desplegament en totes les parades i autobusos del transport urbà d’Alacant un innovador sistema digital denominat Navilens. Aquesta nova tecnologia desenvolupada íntegrament en la Universitat d’Alacant permet a persones amb discapacitat visual localitzar la parada de manera autònoma i rebre informació locutada sobre els temps de pas, línia i destinació dels autobusos a una velocitat inferior a 0,04 segons.

L’anunci ha sigut realitzat pel regidor de Transports de l’Ajuntament d’Alacant, Manuel Villar, acompanyat per Juan Antonio Martí, director de Masatusa; Raúl Cantero, director transport urbà de Vectalia i per Estela Medina, directora de l’ONCE a Alacant en el transcurs d’una presentació del sistema realitzada en una marquesina de la Rambla, amb la participació d’un usuari amb discapacitat visual que ha posat a prova el seu funcionament.

El regidor de Transports, Manuel Villar, ha destacat que aquest sistema es va posar en marxa de manera pilot en les línies especials de Fogueres disposades per a visitar les fogueres accessibles i va resultar tot un èxit fins al punt que l’empresa concessionària del transport urbà d’autobús, Masatusa, ho ha implantat en totes les parades, marquesines i pals -unes 800 aproximadament- i en tots els seus vehicles -al voltant d’un centenar-“.

La implantació dels codis, característics pels seus colors cridaners, va començar en la línia especial de Fogueres i està instal·lant de manera progressiva en la resta de corredors de la ciutat. Amb aquesta tecnologia s’eliminen també les barreres idiomàtiques, ja que tota aquesta informació s’ofereix en un dels 18 idiomes habilitats en l’aplicació en funció de la configuració del telèfon mòbil de l’usuari.

La manera d’ocupació és molt senzill i ja s’ha posat a prova prèviament també a Barcelona i Múrcia, ciutat on l’empresa desenvolupadora, Neosistec (al costat de la Universitat d’Alacant) té la seu. També Nova York està provant aquest sistema.

N’hi ha prou amb tindre instal·lada una de les dues aplicacions que habiliten la lectura dels codis (NaviLens i NaviLens GO) i enfocar amb el mòbil que pot detectar el codi fins a 15 metres de distància i amb un angle de lectura de 160°. En aqueix moment l’aplicació emet un so que avisa a l’usuari que s’ha trobat un codi, n’hi ha prou amb agitar el mòbil lleugerament (un shake) perquè la locució amb la informació es reproduïsca.

Amb aquest sistema, ha ressaltat Villar “no sols persegueix incrementar l’accessibilitat al transport públic, sinó també busca eliminar les barreres físiques i idiomàtiques, que permeten millorar la qualitat del servei i l’experiència de tots els usuaris siga quines siguen les seues habilitats o idioma”.

Manuel Villar ha ressaltat el fet que Alacant se situe al capdavant en l’aplicació de sistemes d’accessibilitat al seu transport públic, que a més ho fa més universal, eliminant barreres i permetent que es beneficien del mateix un major nombre de persones amb independència de la seua situació, habilitat o l’idioma”.

“L’experiència pilot durant les Fogueres va resultar molt positiva i hem d’agrair la col·laboració desenvolupada pel Grup Vectalia i l’Ajuntament per a poder disposar d’un servei més amable i pròxim, que està en aquests moments al capdavant dels sistemes públics de transport més avançats en matèria d’inclusió i accessibilitat”, ha ressaltat Villar.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

9 + four =