L'Ajuntament impulsa un pla per a conciliar al dret al descans i a l'oci

L’Ajuntament crea la Unitat nocturna d’Obertures i Disciplina Urbanística de Policia Local i reordena els vetlladors ampliant entre un 5 i 10% l’espai per als vianants

L'Ajuntament impulsa un pla per a conciliar al dret al descans i a l'oci
07/10/2019 -

Els regidors Ocupació de la Via Pública, Manuel Jiménez, d’Urbanisme, Adrian Santos, i de Seguretat, José Ramón González, han presentat hui un paquet de mesures impulsades per l’Ajuntament i en les quals s’han estat treballant diversos mesos per a compatibilitzar el dret al descans dels veïns i l’oci. El Pla contempla establir un major control dels vetlladors amb la reordenació dels espais assignats d’un 5 i un 10%, la prohibició de noves obertures de pubs i discoteques, l’increment del control sobre els bars amb fil musical i la creació d’una unitat especial de policia d’Obertures i Disciplina Urbanística que vetlarà pel compliment de les ordenances municipals les 24 hores dels 365 dies de l’any.

Manuel Jiménez ha explicat en roda de premsa que estan treballant en el Pla d’Ordenació d’Espais Públics amb l’objectiu d’harmonitzar la relació entre l’ocupació de sòl públic dels vetlladors i l’espai de pas dels vianants. En aquest sentit, Jiménez s’ha assenyalat que “ampliarem les zones de pas dels vianants entre un 5 i un 10 per cent, limitant-se en el mateix sentit a les zones ocupades per vetlladors”.

Jiménez ha ressaltat que estan treballant amb els horaris amb l’objectiu també de reduir-los i contribuir a conciliar l’oci amb el dret al descans i ha anunciat per a hui mateix una sèrie de reunions amb veïns de la zona centre i hostalers per a explicar-los el gruix de les mesures

Sobre els vetlladors, l’edil ha assenyalat que “la llei marca que pot haver-hi una ocupació màxima de la via pública d’un 50%, i ens hem centrat en l’ordenació, tal com vam fer en el seu moment amb la zona de Gabriel Miró, amb els carrers Castanys i Sant Ildefons per a establir les reduccions esmentades dels vetlladors i ampliació del pas de vianants en funció dels metres de façana” va explicar l’edil d’Ocupació de la Via Pública.

Així mateix Manuel Jiménez en la seua intervenció va posar de manifest que “s’han detectat espais en els quals existeix saturació, sobretot on es troben locals enfrontats, i estem revisant un a un comprovant les mesures del mobiliari inclòs les cadires i que es respecten els passos als portals”.

Mesures impulsades per l’àrea d’urbanisme

Entre les mesures que s’impulsaran en la part urbanística, Adrian Santos ha explicat, després de precisar que porten treballant uns mesos amb reunions per a millorar i portar avant propostes, que amb la creació d’una zona de protecció acústica especial a l’estiu del 2018 es va delimitar un entorn de centre tradicional en el qual no es podria atorgar llicències ni de pubs ni de discoteques. La intenció d’Urbanisme és ampliar aqueixes limitacions a tot el centre tradicional.

“La decisió que hem adoptat és modificar el Pla de Centre Tradicional per a partir d’ara no concedir més llicències en tot l’àmbit del centre tradicional de pubs i discoteques, la importància d’aquesta mesura és evitar que proliferen aquestes llicències”, ha asseverat Adrián Santos.

D’altra banda l’edil d’Urbanisme ha assenyalat que una altra de les propostes que es duran a terme “és plantejar distàncies entre les cafeteries amb fil musical”. Fins ara estava establida una distància mínima de 50 metres entre pubs i discoteques quan es tracta de noves obertures, la intenció d’Urbanisme és que “aqueixa distància també afecte els establiments que demanen llicència i ofereixen música ambiental”.

D’altra banda des d’Urbanisme també indiquen que es treballarà en les transmissions a l’hora de la llicència que es traspassen dels locals, realitzant una revisió de tots els pubs perquè es corresponguen amb les que es van atorgar en el seu moment i en la transmissió hi haurà una especial cura. La intenció de l’Ajuntament és evitar que amb les transmissions es generen en realitat nous negocis que defugen les limitacions que s’estan establint per a l’obertura de pubs, discoteques i bars amb música ambiental.

En aquest sentit, Adrián Santos va anunciar també que una brigada durà a terme inspeccions de cada transmissió i de les obres que realitzaran, en cas que no es corresponguen s’hauran de regularitzar i si no ho fan s’haurà de tancar .

Nova Unitat de Policia Local Nocturna d’Obertures i Disciplina Urbanística

Una altra de les important mesures anunciades pel regidor de Seguretat és la creació de la Unitat Nocturna d’Obertures i Disciplina Urbanística, per a reforçar les inspeccions i el control del soroll a Alacant les 24 hores del dia durant tot l’any.

José Ramón González després de reconéixer que “aquesta és una reivindicació veïnal històrica”, va posar en relleu la importància de la creació de la nova unitat nocturna amb la qual “ aconseguim a partir d’aquesta setmana que quatre agents de Policia Local comencen a patrullar tots els dies i a cobrir en l’horari nocturn, de 22 a 6 de la matinada, a través d’una unitat especialitzada”,

A més l’edil també ha incidit en el compromís de l’Ajuntament durant els caps de setmana de reforçar aquest servei amb personal de la Unitat d’Obertures, per a “intervenir i fer complir les ordenances en coordinació amb el servei nocturn”.

Els nous agents policials, que treballaran en horari de 22 a 6 de la matinada, estan rebent durant aquestes setmanes formació per a aprendre el protocol d’actuació, com realitzar els mesuraments i ús dels sonòmetres, per a alçar actes per excés de soroll, la normativa aplicable, i a realitzar les inspeccions i tipus de sancions.

El regidor de Seguretat ha destacat que “amb la nova mesura preventiva de vigilància i inspeccions durant les nits volem aconseguir un major control, compatibilitzar l’oci i el descans, una major vigilància en les zones d’oci, així com el compliment de la normativa i dels horaris dels locals d’oci.

Aquesta Unitat és la més antiga de la Policia Local porta funcionant més de 35 anys, i amb la mesura de reforç posada en marxa estarà formada per un total de dotze agents.

A més José Ramón González ha posat en valor l’excepcional treball desenvolupat per la Unitat Fox en el qual els agents han realitzat 9.894 inspeccions de vetlladors, impost 518 actes per infracció a l’ordenança, i notificat 359 Expedients de Sanció, i respecte al botelló s’han alçat 3.761 actes Actes per consum d’alcohol en via publica, 582 Actes per consum de drogues en via publica, 253 Actes per miccionar en via publica, 34 Actes per permetre consum en via publica, i 29 Actes per venda d’alcohol fora d’horari.

Des de la Unitat d’Obertures i Disciplina Urbanística, realitzen inspeccions a tots els establiments públics, espectacles i activitats recreatives, per a determinar l’adequació d’aquests a la normativa vigent en matèria de seguretat i higiene de les instal·lacions, tant per a activitats de nova obertura, transmissió de llicència i seguiment de les ja autoritzades.

Els agents redacten l’acta corresponent si es detecten deficiències amb motius de la inspecció, comproven les denúncies efectuades pels ciutadans respecte a activitats subjectes a Llicència Municipal, realitzen mesuraments de diferents fonts emissores de soroll i vibracions, notifiquen i executen els decrets de paralització d’obres i el seu precinte, comproven i vigilen les mesures de seguretat de les obres que afecten persones o béns.

Així mateix aquesta unitat policial també intervenen en el control i vigilància de l’ocupació de la via pública per obra en estat d’execució, notificació sobre expropiacions, així com la seua execució i sol·licitud de manament judicial i posterior informe, i controlen les celebracions d’espectacles que pretenen realitzar-se en instal·lacions eventuals, portàtils o desmuntables, realitzar informes.

La Unitat Fox i la Unitat de Disciplina Urbanística, treballaran coordinadament per a vigilar les zones d’oci, fer complir els horaris, les normatives, i actuar quan siga necessari alçant les preceptives actes de sanció tant als locals d’oci com als joves que practiquen el botelló en les vies públiques de la ciutat.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nine + eight =