La Diputació activa el Pla +Aigua i reforça amb 10 milions d'euros les inversions en matèria hídrica

Mazón: “Es tracta d’una inversió històrica que ens confereix l’autoritat moral necessària per a reclamar l’aigua que necessitem”

La Diputació activa el Pla +Aigua i reforça amb 10 milions d'euros les inversions en matèria hídrica
06/07/2021 -

La Diputació d’Alacant ha activat un nou programa dotat amb deu milions d’euros per a reforçar amb una inversió històrica les ajudes als municipis de la província destinades a l’execució d’infraestructures hidràuliques. Sufragat amb romanent de tresoreria, el Pla +Aigua s’emmarca en el compromís d’impulsar totes aquelles obres i iniciatives que contribuïsquen a pal·liar els problemes d’aigua de la província.

El president de la institució provincial, Carlos Mazón, i la vicepresidenta segona i diputada de Cicle Hídric, Ana Serna, han presentat aquest matí aquest paquet inversor que, han explicat, permetrà posar en marxa noves convocatòries de subvencions per a obres de sanejament i proveïment i ampliar les que ja desenvolupa l’àrea per a regadiu “amb l’objectiu d’atendre totes les sol·licituds presentades i que cap ajuntament o comunitat de regants quede fora d’aquestes ajudes”.

“Multipliquem pràcticament per deu la línia de suport habitual a les infraestructures hidràuliques a la província d’Alacant amb una inversió històrica”, ha ressaltat Mazón, qui ha afegit que, davant la necessitat d’aigua que pateix el territori i davant les retallades del transvasament Tajo Segura, “la Diputació d’Alacant continua treballant i invertint a fer els nostres deures per a aprofitar al màxim els recursos hídrics, executant les millors infraestructures de proveïment i sanejament i utilitzant les millors tecnologies, sempre des de la solidaritat i el respecte al medi ambient, la qual cosa ens confereix l’autoritat moral necessària per a reclamar l’aigua que necessitem”.

En aquest sentit, ha insistit que “la província d’Alacant demostra una vegada més que ací no es malgasta l’aigua i que abans de demanar-la a les conques excedentàries, fem els nostres deures en infraestructures hidràuliques i de reg per a no malgastar ni una gota d’aigua”.

El Pla +Aigua contempla un total de deu milions d’euros, dels quals 9,5 milions es destinaran a una nova convocatòria de subvencions per a infraestructures de sanejament i proveïment, similar a les que impulsa Cicle Hídric, amb dues línies d’actuació: Inversions en infraestructures hidràuliques a executar per ajuntaments, dotada amb 5.100.000 euros, i Subvencions a ajuntaments per a obres en infraestructures hidràuliques i instal·lacions, amb 4.400.000 euros. Els criteris de repartiment d’aquestes ajudes seran inicialment els mateixos que recullen les bases de les convocatòries anuals, donant-li prioritat, no obstant això, a les sol·licituds que han quedat fora d’aquestes per falta de pressupost.

La millora de la captació de recursos hídrics, el manteniment o augment de la capacitat d’emmagatzematge en depòsits, l’ampliació o millora de les xarxes i del tractament de l’aigua o les noves tecnologies aplicades a la gestió de l’aigua són les principals necessitats que es cobriran amb aquestes subvencions.

Els 500.000 euros restants es destinaran a incrementar la convocatòria d’ajudes a entitats de reg per a obres que milloren l’eficiència de l’ús d’aigua en regadiu, dotada inicialment amb 700.000 euros.

La diputada de Cicle Hídric ha explicat que “malgrat el gran esforç que des de la Diputació d’Alacant estem realitzant, duplicant en aquest exercici les partides destinades a subvencions, aproximadament un 70% de les mateixes no poden ser ateses, per la qual cosa, per a pal·liar aqueixes mancances, naix el Pla +Aigua”. D’aquesta manera, gràcies a aquest programa extraordinari, les ajudes de la Diputació en matèria hídrica ascendiran en 2021 a 14.700.000 euros.

“Com diu el president, des de la Diputació d’Alacant fem els nostres deures i aquests passen primer per atendre totes les sol·licituds presentades pels ajuntaments, ha assenyalat Serna, qui ha destacat que les demandes han sigut molt elevades en aquest exercici.

El ple de la institució provincial aprovarà demà la modificació de crèdit per a dotar de fons el Pla +Aigua, que se suma als plans +A prop -30 milions d’euros- i +Esports -10 milions d’euros- que la Diputació ha posat en marxa en els últims mesos per a reforçar la inversió en els municipis de la província, “especialment quan més el necessiten pels efectes econòmics que la pandèmia ha tingut en les arques municipals”, ha destacat Serna.

Asaja Castella-la Manxa

D’altra banda, Mazón ha aprofitat la presentació del Pla +Aigua per a posar en valor la posició manifestada pel president de ASAJA-Castella-la Manxa, José María Fresneda, en contra de l’augment dels cabals ecològics del Tajo i en defensa del transvasament Tajo-Segura per a proveïment i regadiu.

“El posicionament dels agricultors de Castella-la Manxa a favor del transvasament mereix el nostre aplaudiment i reconeixement i demostra un sentit d’Estat i de solidaritat que ja volguera el Govern de Pedro Sánchez i que hauria d’enrojolar als que en aquests moments ataquen al Tajo-Segura”, ha indicat el president, qui ha ressaltat que és la primera vegada que els regants i agricultors de la comunitat veïna es manifesten “amb tanta claredat i contundència” en defensa d’aquesta infraestructura.

En aquest sentit, ha assenyalat que “els regants de Castella-la Manxa, que són els nostres companys, entenen perfectament que el que necessita la seua regió són majors inversions per a un millor aprofitament de l’aigua i que s’ha de mantindre la solidaritat entre conques”, mentre que ha acusat el Govern central i al castellà-manxec “de ser els únics que van en contra de la nostra terra”.

Finalment, ha afegit que “això no és una guerra de l’aigua contra ningú, sinó un concepte integral d’aigua per a tots, per la qual cosa hui, aqueix posicionament dels nostres companys regants i agricultors castellà-manxecs, que posen seny i sentit comú a aquesta matèria, mereix tot el nostre aplaudiment, consideració i suport”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 − 3 =