L'Ajuntament anuncia que la Foguera oficial serà inclusiva per primera vegada

El cumplimiento del Plan de Accesibilidad se pondrá como norma a cumplir por todas las hogueras en 2020 y se creará un premio al monumento más accesible

L'Ajuntament anuncia que la Foguera oficial serà inclusiva per primera vegada
15/05/2019 -

El regidor de Festes, José Ramón González, ha anunciat hui que la Foguera oficial de la Plaça de l’Ajuntament “Amb altra Mirada” serà inclusiva enguany per primera vegada, amb l’objectiu de servir d’exemple i bona pràctica per als altres monuments d’Alacant, i que “en 2020 es posarà com a norma per a totes les fogueres complir amb un Pla d’Accessibilitat en els seus monuments”.

“Enguany estem pràcticament a la meitat de maig, i no es pot demanar aquest Pla, a un mes escàs de començar la planta dels monuments i lògicament els projectes i les Fogueres estan pràcticament finalitzats, seria problemàtic dur-lo a terme”, va indicar José Ramón qui al seu torn va posar en valor que “ja hi ha moltes fogueres i em consta que ho compleixen, per això per a donar-ho a conéixer, com a incentiu i per a reconéixer-ho hem posat en marxa per primera vegada un premi a la Foguera Accessible”.

Entre les noves iniciatives el regidor de Festes ha destacat que s’ampliarà l’espai reservat en les Mascletaes de la Plaça dels Estels, s’habilitarà un lloc especial reservat en l’autobús que recorre els monuments durant les festes i la creació d’un premi a la Foguera més accessible.

Aquestes són algunes de les novetats que impulsaran de forma nova enguany per l’Ajuntament com a iniciatives pilot, va destacar el regidor popular hui en roda de premsa, José Ramón González, que estan emmarcades dins del Pla d’Accessibilitat realitzat de les Fogueres per la regidoria de Trànsit.

Foguera Oficial Accessible

La iniciativa de fer la Foguera Oficial siga accessible contempla que es posen quatre audio-guies, cartel·les especials adaptades a la lectura fàcil a través de codis QR per a accedir a les aplicacions de les diferents associacions de persones amb alguna discapacitat amb l’objectiu de poder facilitar la seua lectura, i estaran braille, a més hi haurà un vídeo amb àudio en valencià, anglés i castellà per a explicar la descripció del monument. Per a dur a terme aquesta mesura es compta amb un pressupost de 5.145 €.

Es mantindrà un itinerari per als vianants accessible i sense obstacles al voltant del monument de la Foguera Oficial de l’Ajuntament. El clos emprat perimetralment per a limitar l’accés, no haurà de contenir elements opacs que dificulten la visió a una altura superior als 70 cm. Està previst que es mantinga un corredor d’1,80 metres lateral per a facilitar el pas de persones amb mobilitat reduïda, una altura mínima lliure de pas de 2,20 m, sense escalons aïllats, ni regruixos ni obstacles.

“Volem unes Fogueres del 2019 inclusives i per a això és necessari fer un pas avant amb una iniciativa pilot com aquestes que impulsarem d’exemple en la plaça de l’Ajuntament a les altres Fogueres i monuments d’Alacant amb l’objectiu de canviar per a les nostres festes i que siguen millors i promoure així l’accessibilitat en els monuments festers, i que en 2020 aconseguim que tots els monuments siguen accessibles”, va asseverar José Ramón González.

Premi Foguera Accessible

A més l’edil de Festes ha ressaltat també la iniciativa de premiar a la Foguera més accessible que també es vol impulsar enguany amb l’objectiu d’aconseguir que les persones amb mobilitat reduïda o amb alguna discapacitat puguen gaudir d’unes festes de Fogueres en igualtat de condicions, i com incentiu.

El regidor de Festes va informar que per a aconseguir aquest guardó es valorarà en les Fogueres l’accés per als vianants a aquesta, la implementació de sistemes de lectura adaptats o lectura fàcil, que compten amb codis QR per a llengua de signes, tinguen els textos en Braille, i compten amb una pàgina web accessible.

Ampliació espai reservat en les Mascletaes

Dins de les noves mesures aprovades per a aquestes Fogueres també s’ha acordat ampliar, en 20 metres quadrats, l’espai reservat dins del recinte que l’Ajuntament instal·la en les mascletaes des de fer diversos anys per a persones amb mobilitat reduïda.

José Ramón ha animat a les Fogueres a implicar-se enguany i ha subratllat la bona predisposició que existeix des de la Federació per a canviar i impulsar aquestes iniciatives, ja que “és necessari que tots ens involucrem i formem part d’aquest pla que siga una realitat i tinguem unes festes de tots i per a tots”.

Pla d’Accessibilitat de les Fogueres

El Pla d’Accessibilitat de Fogueres està impulsat per la regidoria de Trànsit i Transports de l’Ajuntament d’Alacant, compta amb un pressupost de 14.500 euros i s’ha elaborat per COCEMFE. El pla inclou un decàleg de bones pràctiques entre les Fogueres d’Alacant perquè tots els “racós” i la gent de la festa els coneguen, i un projecte pilot amb Itineraris per als vianants accessibles entre les Fogueres Especials, perquè puguen visitar-les les persones amb discapacitat i mobilitat reduïda.

El principal objectiu del Pla, és aconseguir l’accessibilitat universal en tot el relacionat amb les Fogueres de Sant Joan. En concret, mitjançant la millora i adaptació, mantenint els itineraris per als vianants existents, sense reduir-los o afectar-los negativament durant els dies festius, perquè les persones amb mobilitat reduïda puguen desplaçar-se amb normalitat.

A més d’adaptar els espais o edificis públics on se celebren els diferents actes festius, millorant la comunicació cap a les persones amb diferents capacitats, i afavorint el transport públic durant les festes, incorporant recorreguts especials.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

twenty + thirteen =