Iniciats els tràmits per a contractar el servei de recollida i custòdia d'animals

El pressupost ascendeix a 218.325 euros per a posar en marxa el servei mòbil de recollida i assistència d’animals en el terme municipal d’Alacant i un Centre de Recollida

Iniciats els tràmits per a contractar el servei de recollida i custòdia d'animals
15/05/2019 -

L’Ajuntament, a través de la Regidoria de Protecció Animal, que dirigeix l’edil Marisa Gayo, ha començat els tràmits per a fer efectiu el contracte del servei de “Recollida, custòdia, manteniment, observació, tractament, gestió i lliurament en adopció d’animals”. El termini d’execució és d’un any, amb la possibilitat d’una pròrroga d’un any, i el pressupost és de 218.325 euros per a aqueix període.

D’aquesta forma, la portaveu municipal, Mari Carmen de España, ha recordat que “és competència de la Regidoria de Protecció Animal retirar de la via pública els animals abandonats o sense amo i ingressar-los en instal·lacions adequades per a prevenir situacions de risc i garantir la seua atenció, per la qual cosa procedeix realitzar una nova licitació en estar pròxim la fi del contracte”.

En aqueix sentit, De España ha detallat que l’objecte del contracte és “l’execució del programa sanitari i de protecció animal, consistent en la recollida de tot animal en les esmentades situacions, que transiten o habiten normalment en les vies i zones públiques o privades del terme municipal d’Alacant i que puguen constituir un risc per a si mateixos i per a la seguretat o la higiene de les persones o d’altres animals de la zona”.

La regidora ha afegit que, per tant, “el contracte abasta tant les actuacions de recollida d’animals, el seu correcte transport i manteniment en un Centre de Recollida d’Animals, on se’ls subministrarà refugi, aliment i l’atenció veterinària que siga necessària, com l’observació de l’evolució d’aquests, la garantia del seu benestar i el lliurament en adopció”.

Servei mòbil d’assistència i recollida d’animals

El servei mòbil d’assistència, recollida d’animals abandonats i d’urgència es prestarà durant les 24 hores els 365 dies de l’any. S’entendran com a urgències d’atenció immediata els casos en què persones estiguen en risc imminent o els animals que estiguen sota un sofriment extrem. L’atenció d’aquests serveis a través d’avisos de la ciutadania es realitzarà per mitjà d’un telèfon mòbil que haurà d’estar operatiu les 24 hores del dia.

A més, es disposarà del nombre suficient de vehicles de forma permanent per a transportar als animals recollits en condicions adequades i estaran implementats amb dispositius de captura, com a llaços de retenció, i de trasllat, tipus transportins, per a tota mena d’animals.

Actuacions en el Centre de Recollida d’Animals

L’entitat contractista posarà a la disposició del servei un Centre de Recollida d’Animals, inscrit en el registre com a nucli zoològic, amb el codi Registre General d’Explotacions Ramaderes (REGA) i que es regirà segons l’estipulat en el projecte tècnic presentat per la mercantil i aprovat per l’Ajuntament per a definir els protocols de treball i els objectius, entre altres.

En les instal·lacions del Centre de Recollida d’Animals es prestarà el servei d’atenció al públic, com a mínim, de dilluns a divendres entre les 10 i les 13 hores i les 17 i les 19 hores i els dissabtes, diumenges i festius de 10 a 13 hores. També es durà a terme allí un registre informàtic amb les dades i el seguiment de tots els animals que ingressen i es presentarà mensualment la relació d’animals potencialment perillosos tractats.

El centre disposarà com a mínim d’una zona de recepció i administració, el consultori i la clínica veterinària, la sala de recuperació, la sala de quarantena de xicotets animals, locals de condícia i instal·lacions amb superfície coberta per a la protecció enfront de les inclemències climàtiques. Tindrà una capacitat mínima per a acollir 150 gossos i 150 gats, a més d’espècies ramaderes, aviari i espais per a l’aïllament de la resta.

Programes sanitaris, de cases d’acollida, adopcions i voluntariat

Així mateix, en l’esmentada ubicació es duran a terme programes sanitaris d’higiene i profilaxi, conforme al criteri dels veterinaris del centre i municipals segons la situació sanitària del moment i es comptarà amb sistemes homologats de lectura de microxip i consulta de dades de propietat al Registre Informàtic Valencià d’Identificació Animal (RIVIA).

No obstant això, amb caràcter general, l’objectiu serà el sacrifici zero i només es procedirà a l’eutanàsia per raons de malaltia, extrema vellesa o quan la perillositat resulte inevitable, encara que tampoc es permetrà que el nombre d’animals excedisca la capacitat òptima i si aquesta situació atempta contra el benestar animal, segons el parer del veterinari, s’adoptaran les mesures necessàries.

D’altra banda, el Centre de Recollida d’Animals comptarà amb un Registre de Casa d’Acolliment, encara que l’adopció la formalitzarà el mateix centre segons les disposicions legals vigents. El servei d’adopció d’animals de companyia serà gratuït en principi, excepte certs actes clínics, i complirà amb els requisits que tots els animals donats en adopció siguen esterilitzats llevat que es considere que no procedisca per raons sanitàries, identificats mitjançant microxip, desparasitats i vacunats segons siga procedent.

A més, l’empresa contractista s’encarregarà de posar en marxa un programa de voluntariat en el mateix Centre de Recollida d’Animals amb horaris definits per a coordinar tasques de foment de les adopcions i prevenció de l’abandó, així com per a millorar el benestar dels animals i la seua protecció.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 − 14 =