L'Ajuntament inverteix 1.224.015 euros EDUSI per a corregir l'erosió en el Mont Tossal

Las obras incluyen tanto la creación de nuevos viales, pasarelas y senderos, como la colocación de una zona de juegos, arbolado, mobiliario urbano y redes de riego y alumbrado

L'Ajuntament inverteix 1.224.015 euros EDUSI per a corregir l'erosió en el Mont Tossal
12/06/2019 -

L’Ajuntament, a través de les regidories d’Infraestructures i Manteniment, que dirigeix en funcions el regidor Israel Cortés, i de Coordinació de Projectes, encarregada de gestionar els projectes de l‘Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI) d’Alacant – Àrea Les Cigarreres, que lidera l’edil en funcions María Dolores Padilla, ha aprovat la inversió d’1.224.015 euros en el projecte de “Correcció de l’erosió d’espais forestals degradats al Tossal -Entorn CEIP Annexa”.

En aqueix sentit, després de la sessió de la Junta de Govern Local del dimarts 11 de juny, la portaveu de l’equip municipal en funcions, Mari Carmen de España, ha confirmat “l’aprovació de la convocatòria d’un procediment obert simplificat per a contractar l’execució de les obres compreses en l’esmentat projecte de Correcció de l’erosió d’espais forestals degradats al Tossal, que cofinançarà el Fons Europeu de Desenvolupament Regional -FEDER-, dins del Programa Operatiu de Creixement Sostenible per a la programació 2014-2020. ‘Una manera de fer Europa’, en el marc de l’EDUSI Alacant”.

D’aquesta forma, com ha destacat De España, «l’objectiu de les obres és atallar l’erosió de la zona i adequar-la per a millorar tant la seua accessibilitat, com els seus usos. Per a això, el projecte compta amb un termini d’execució estimat de huit mesos i un pressupost base de licitació d’1.224.015 euros, encara que s’admetran proposicions a la baixa».

Adequació de les vessants del Mont Tossal

L’objecte de la iniciativa és aconseguir la millora de les condicions ambientals i socials del lloc, de manera que la ciutadania puga gaudir i utilitzar aqueix espai en benefici de la seua salut. Per a això, s’han definit quins són els treballs necessaris per a l’adequació del vessant aquest de la Muntanya Tossal, que es troba en el sector ens les calles Escultor Bañuls i Ronda del Castell.

La zona d’actuació comprén la parcel·la que limita al nord amb el carrer Jaume Mes i Porcell, al sud amb el carrer Ronda del Castell, a l’est amb el carrer Ronda del Castell i a l’oest amb els IES Miguel Hernández i IES Jorge Juan. Aquesta superfície abasta uns 35.800 metres quadrats, en els quals està prevista la construcció d’una passarel·la per als vianants, que millorarà l’accessibilitat al carrer Camí del Castell de Sant Ferran en connectar la zona enjardinada amb la plataforma existent per davall del CEIP de l’Annexa.

També inclou un xicotet depòsit per a emmagatzematge d’aigües en una plataforma existent entre el carrer Jaume Mes i Porcel i la zona de muntanya situada en una altra plataforma inferior, així com l’adequació i construcció de viaris en les zones que actualment estan rases o amb poblada vegetació de matoll i pins.

Així mateix, l’estructura de les fonamentacions dels elements a instal·lar serà de formigó armat i els vials s’han projectat per a oferir un pas de tipus per als vianants, que connecte el carrer Poeta Garcilaso amb la plataforma que està situada per davall del CEIP de l’Annexa.

Particularitats de l’àrea del Mont Tossal

Es tracta d’una zona elevada, amb una altura màxima entorn dels 87 metres sobre el nivell del mar, denominada en conjunta “Mont Tossal”. Allí es troben el Castell de Sant Ferran, el Centre de Turisme (CDT) d’Alacant, el Conservatori de Música Oscar Esplá, el CEIP L’Annexa i l’Institut Jorge Juan. La zona presenta vessants amb forts pendents, en la confluència dels quals es troba una zona més deprimida en forma de vall.

Gran part dels pendents dels vessants són naturals, encara que moltes d’elles estan cobertes per materials de farciment abocats directament i en unes altres s’han realitzat actuacions de reforestació, construcció de terrasses per a la plantació de vegetació i pistes i instal·lacions per a l’oci.

Xarxa de senders, arbrat, zones d’oci i millors accessos

En l’actualitat es contempla la realització d’una col·lecció de recorreguts basats en les sendes obertes per l’ús actual de l’espai, així com la creació d’unes altres que servisquen d’enllaç. Així, en el nord de l’àrea d’actuació es crearà una major extensió, que tindrà menor pendent i on es crearà una àmplia zona de jocs, a l’ésser aquesta de més fàcil accés.

Per a evitar els escolaments propis dels espais amb tant pendent, les sendes es pavimentaran amb lloses de formigó ratllat per a garantir la seua durabilitat. A més, s’ha intentat suavitzar algunes dels pendents més elevats, especialment en les sendes principals. En la resta de xicotetes zones horitzontals formades en els punts de trobada de les senderes, es crearan espais d’estada amb vegetació, bancs de fusta i papereres.

Per a aconseguir aquesta reforestació, s’aprofitaran les bermes rocoses escalonades d’alguns vessants amb fort pendent, es donaran suport a murs de gabiones i s’emplenarà després l’espai que quede entre els murs i els vessants.

A més, en els vessants on siga possible el seu refinament, es col·locaran malles tridimensionals, emplenades són substrat, on es plantaran llavors, amb la finalitat d’anar creant suficient sòl per a implantar espècies autòctones.

En la vora inferior oest, al costat dels tancaments dels instituts, es reforçarà el talús amb un mur de blocs de formigó escalonats, farciments de substrat, capaços de permetre la vegetació d’espècies herbàcies i arbustives, que al mateix temps que retindran els escolaments que discórreguen pels vessants.

En els punts on el pendent impossibilita l’execució de sendes es construiran escales, com la que permetrà accedir a la gran plataforma nord de jocs i les altres tres que comunicaran la senda inferior, al costat dels instituts, amb els vials situats a mig vessant. També s’instal·larà un sistema de reg general i una xarxa il·luminat per als vials més importants, amb la finalitat de facilitar l’ús del jardí en les hores nocturnes amb seguretat.

Com es recorda, el Mont Tossal és un dels grans espais verds de la ciutat d’Alacant, situat en la zona d’actuació de la zona EDUSI, que inclou els Sant Antón, Mercat (inclòs Franciscans-Oliveretes), Carolinas Baixes, Vessant Mont Tossal-Campoamor i part del Plá -Carolinas i Altell.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

eighteen − ten =