La Diputació i la Regió de Múrcia estan d'acord amb què "el Govern central vol matar al transvasament Tajo-Segura"

Els presidents de les dues institucions sol·licitaran una reunió urgent amb la ministra de Transició Ecològica per a exigir la immediata rectificació de la inclusió dels municipis riberencs en la Comissió d’Explotació dels Transvasaments

La Diputació i la Regió de Múrcia estan d'acord amb què "el Govern central vol matar al transvasament Tajo-Segura"
13/08/2019 -

El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, s’ha reunit aquest matí amb el president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, per a analitzar la situació hídrica del sud-est espanyol i fixar estratègies comunes en defensa dels interessos dels regants de tots dos territoris. Tal com han explicat tots dos després de la seua primera trobada institucional, és “urgent” fer front comú a la decisió del Ministeri de Transició Ecològica d’excloure als regants alacantins i murcians de les decisions que es prenguen en la Comissió d’Explotació del transvasament Tajo-Segura.

La decisió del Govern d’integrar en aquest òrgan als municipis riberencs dels embassaments de Entrepeñas i Buendía, contraris al transvasament, i al govern de Castella-la Manxa i de no comptar amb els usuaris del sud-est espanyol és una qüestió que, segons Mazón i López Miras, va en detriment dels interessos dels murcians, els alacantins i els d’Almeria.

Aquesta primera cimera entre tots dos representants s’ha celebrat en el Palau de Sant Esteban de Múrcia i en la qual també han estat presentes la vicepresidenta segona i diputada de Cicle Hídric, Ana Serna, i el portaveu del Govern de la Diputació, Adrián Ballester.

Tant Mazón com López Miras s’han mostrat partidaris de continuar aprofundint i avançant en la col·laboració hídrica entre les dues administracions, encara que també han abordat estratègies en matèria d’infraestructures i finançament.

El president de la Diputació ha puntualitzat que “pel que fa a l’aigua hem compartit el desassossec que ens acompanya aquests dies. Durant els últims anys les terres alacantines i murcianes han guanyat algunes batalles i han perdut unes altres, però aquesta batalla és la definitiva i, per tant, ens hem unit i hem coordinat esforços per a no cedir ni un mil·límetre davant el qual ve. Cada gota d’aigua que ens vulguen llevar la intentarem compensar amb gotes de suor”.

El president de la Diputació d’Alacant ha reclamat al Govern d’Espanya que no desnaturalitze la Comissió Tècnica d’Explotació dels Transvasaments, com ja va succeir fa 15 anys, i per a això ha avançat que “sol·licitarem una reunió urgent amb la ministra de Transició Ecològica, coordinada amb el govern murcià, per a exigir la immediata rectificació d’aquesta mesura”.

Si no es produeix la rectificació, i segons ha explicat, “no tindrem més remei que exigir també que tots els municipis afectats de Múrcia i Alacant tinguen la mateixa presència en aquesta Comissió, amb la qual cosa tornarem a desnaturalitzar-la”.

“Oferirem a la Regió de Múrcia i a la Junta d’Andalusia unir-nos per a presentar possibles al·legacions, primer administratives, però sense descartar anar per la via judicial, i farem extensiva aquesta invitació al president de la Generalitat, Ximo Puig, a Compromís i a Podemos. Fem, per tant, una crida a la coordinació i a la unificació d’esforços per part del govern de la Generalitat Valenciana”, ha matisat el president.

Mazón també ha anunciat que vol ampliar els membres que integren la Mesa Provincial de l’Aigua, motiu pel qual ha proposat al president de la Regió de Múrcia sumar-se a aquest òrgan, a través d’un representant del seu govern, per a propiciar “una major coordinació amb tots els afectats amb l’objectiu d’afrontar el que sembla ser una de les batalles finals respecte al Tajo-Segura”.

En aquesta línia, el representant alacantí també ha comunicat que s’ampliarà “no solament a altres entitats i institucions, sinó al conjunt dels sectors productius de les nostres terres, a més de l’agrícola i ramader, al turístic, a l’industrial i al comercial, sectors que converteixen en transversal tot el que es tracta en matèria d’aigua, perquè el problema ens afecta a tots”.

Durant la intervenció davant els mitjans de comunicació, el responsable de la institució provincial s’ha reafirmat en el seu rebuig a la dessalinització massiva perquè “sabem que si basem l’aigua en aquesta estratègia l’única cosa que aconseguirem és menor competitivitat, major preu, menys medi ambient i menys ecologia, per l’alta càrrega en bor que té l’aigua provinent de la dessalinització”.

Mazón ha explicat que la dessalinització pot ser un complement, si està a preu raonable i la qualitat de l’aigua és adequada, però ha llançat un missatge contrari a les teories demagògiques i propagandística contra el Llevant espanyol, del qual ha dit que “ací sabem reutilitzar l’aigua, ací aprofitem fins a l’última gota, ací no es malgasta nada ni s’especula amb res i es busca la màxima eficiència, perquè d’ací a poc el que hui és un advertiment pot ser una realitat i no estem disposats que això ocórrega”.

Finalment, ha llançat un missatge d’unió per a “impulsar i apoderar a la societat civil, als sectors productius, als sectors agrícoles i als sectors empresarials en general i, sobretot, als usuaris, perquè no vengen darrere de nosaltres, sinó que vegen que estem disposats a espentar”.

Per part seua, López Miras ha asseverat que “ens preocupa molt la deriva que està prenent el Govern Central respecte al transvasament Tajo-Segura. Ens preocupa l’anunci de polititzar aqueix òrgan d’avaluació dels transvasaments i de no comptar amb la veu dels murcians ni dels alacantins en un aspecte tan essencial com és el de la infraestructura més solidària que mai s’haja fet a Espanya”.

Segons el president de la Regió de Múrcia, es tracta d’una infraestructura que proveeix a més de dos milions d’usuaris, rega 44 milions de zones fruiteres i dóna treball a més de 300.000 persones en el conjunt del país.

A més, ha concretat que “no permetrem que es retalle ni un sol litre d’aigua del transvasament Tajo-Segura i farem el que faça falta, des de la legalitat i amb les eines que ens dóna la Constitució, que estableix la igualtat de tots els espanyols i l’accés a un recurs bàsic com és l’aigua”.

Per a això, ha anticipat que “buscarem noves aliances a Andalusia i Almería, per a frenar una deriva quant a la política hídrica nacional, quant al que hauria de ser una política d’Estat, com és distribuir un recurs que és de tots els espanyols, precisament, entre tots els espanyols”.

Infraestructures i finançament

Mazón i López Miras han abordat també en la seua reunió altres qüestions relatives a infraestructures i finançament. El president de la institució provincial ha qualificat de “vergonya” la línia de rodalia ferroviària que uneix Alacant amb Múrcia i ha concretat que “tots hem d’assumir part de culpa, però obtenim sempre la callada per resposta. Són innombrables els ciutadans que van i venen cada dia d’una ciutat a una altra i hi ha fins a 43 enllaços diaris”.

Per això, ha avançat que “traslladarem les nostres exigències al Ministeri de Foment, així com la necessitat de comptar amb el tercer carril de l’autovia A-7, una de les vies amb més trànsit d’Espanya, per davant de moltes altres i d’altres cercles i entorns urbans o metropolitans del territori nacional”.
Quant a finançament, Carlos Mazón ha insistit que “la Generalitat Valenciana té en la Diputació d’Alacant un soci fidel, fiable i ferm per a exigir al Govern el finançament que ens correspon per Llei, per justícia i per sentit comú a la Comunitat Valenciana”.

Per part seua, el president de la Regió de Múrcia ha declarat el següent: “No admetem més demores en les connexions entre la Comunitat Valenciana, a través d’Alacant, i la Regió de Múrcia”, mentre que sobre finançament ha lamentat que “som les dues comunitats més maltractades quant al repartiment de finançament. No entenem com un murcià o un alacantí no reben el mateix que la resta d’espanyols”. Per això, ha resolt que “és urgent que s’inicie la reforma del sistema de finançament autonòmic i, per descomptat, no deixarem d’exigir-ho”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 + eight =