L'Ajuntament presenta el dispositiu especial de seguretat per a la Nit de la Cremà

Més de sis-cents bombers del SPEIS, Policies Locals i voluntaris de Protecció Civil vetlaran per la seguretat de la ciutadania per a cremar les més de 200 fogueres i portalaes

L'Ajuntament presenta el dispositiu especial de seguretat per a la Nit de la Cremà
20/06/2019 -

El regidor de Seguretat, José Ramón González, juntament amb el Cap el Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis de l’Ajuntament d’Alacant, Carlos Pérez, i el Comissari Principal Cap de la Policia Local d’Alacant, José María Conesa, han explicat hui el dispositiu especial organitzat per l’Ajuntament d’Alacant per a la Nit de la Cremà – del 24 al 25 de juny- en el qual participaran un total de 615 efectius del Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) amb 180 bombers, Policia Local d’Alacant amb 320 agents i els voluntaris de Protecció Civil amb 80 persones, juntament amb 35 operaris de jardins.

El Regidor de Seguretat, José Ramón González, va destacar que “a causa de la bona coordinació entre bombers, policies i voluntaris aquesta serà una cremà àgil, ràpida, festiva”, al mateix temps que va agrair l’excepcional treball que desenvolupen els cossos de seguretat en aquesta nit que dediquen el seu temps perquè estiguem segurs, tranquils i feliços aquest dia és digne d’elogiar, perquè els alacantins gaudisquen d’una de les millors nits”.

Dispositiu de Bombers del SPEIS

El cap del SPEIS va explicar que “en total treballaran 180 bombers en el dispositiu amb tota la plantilla del SPEIS i la col·laboració de quatre autobombes de bombers del consorci i 15 efectius, i vetlarem i ens preocuparem que tota la nit siga segura, que la gent gaudisca, no hi haja cap incidència i el públic puga divertir-se participar en la banyà, la volta a la calma quan acabem de matinada i alhora s’atenga les emergències que puguen sorgir que s’alteraria la programació per a poder intervenir”.

A més Carlos Pérez va incidir que tot el dispositiu començarà pels 37 equips d’extinció dels quaranta que muntem, “al senyal de la palmera i immediatament després hi haurà quatre equips coordinant la muntanya Benacantil juntament amb un comandament i 35 operaris de jardins tutelats, i tot seguit dóna inici la cremà de la foguera oficial, i una vegada iniciada es comencen a cremar les 37 primeres fogueres de cadascun dels equips, i a partir d’ací cada equip porta de tres a quatre fogueres”.

Respecte a la durada de la Cremà el cap del SPEIS va avançar que “es calcula que a l’hora i mitja de l’inici de la cremà de la Foguera oficial a les 2,30-3 de la matinada ens aproximarem a 70-75% dels monuments cremats, i abans de les 5 es tindran el 100% dels monuments cremats excepte alguna incidència”.

L’oficial Moratilla va explicar que “la ciutat es dividirà com en altres anys la ciutat en sis sectors clarament diferenciats i superposats amb personal de protecció civil que col·laborarà també en els equips”.

Dispositiu de la Policia Local en la cremà

El Comissari Principal Cap de Policia Local va afegir que “en total participen 320 Policies Locals aqueixa nit al carrer per a treballar en la cremà”, i va incidir que aquest any s’han reforçat tres aspectes, “el suport als equips de bombers, cada equip porta un de policia que està des del primer moment perfectament coordinat i la seua missió és assegurar i donar protecció a l’equip i a la gent que està gaudint de la cremà, muntem equips entre cinc i set persones en els quaranta equips”.

“Hi ha un dispositiu de trànsit especial per a tallar els accessos a la ciutat seria impossible moure’ns a partir de les 10 de la nit, aquest dispositiu el conformen 37 policies que el coordinen i es dediquen exclusivament a controlar el flux de trànsit de la ciutat, i finalment hi ha uns equips de reforç de trànsit que serveixen per als talls interns per als bombers i la neteja amb suport”, va asseverar Conesa.

Dispositiu especial dia 23 de juny

Així mateix José María Conesa va explicar també que “el dia 23 de juny és un dia que se celebren fogueres a la platja, es crearà per primera vegada un dispositiu en el qual es va fitar una zona en el Cocó que es controlarà amb clos”, i va recordar que “el que entre en aqueixa zona per a fer la seua foguera evitarem que entren vidres, ni cap material que no siga fusta, i els palets no podran portar ferros o elements metàl·lics, per a evitar problemes posteriors a la platja després de la neteja”.

Dispositiu d’Agrupació de Protecció Civil

L’edil de seguretat va destacar el treball també totalment voluntari que desenvolupen els més d’un centenar de persones que treballaran des de Protecció Civil, als quals “els ha agraït el seu lliurament i el paper que desenvolupen aqueixa nit”.

Centre de Coordinació a la Sala de Control de Trànsit

El dispositiu està reforçat amb un Centre de Coordinació, situat a la Sala de Control de Trànsit, on estaran efectius de tots els cossos de seguretat i emergències sanitàries.

El CECOR estarà coordinat per més de 20 tècnics i efectius de Policia Local, Bombers, Departament de Gestió d’Emergències, Protecció Civil, Creu Roja i Policia Nacional així com tècnics de la Sala de Control de Trànsit i a través de les cambres se supervisarà ‘en temps real’ l’evolució de la cremà de totes les fogueres, i es podran resoldre les possibles incidències a través dels sistemes de comunicacions.

La palmera d’inici de la cremà

La nit de la Cremà començarà amb el tret de la palmera, al castell estaran tres dotacions amb 15 bombers del SPEIS que seran els que controlaran i coordinar les zones del vessant amb el suport de 35 operaris de jardins dividits en sis equips.

Els operaris de jardins participen en el dispositiu de la palmera i van equipats amb motxilles d’aigua i batefocs, compten amb EPIS de seguretat i roba ignífuga. Els bombers del SPEIS els imparteixen formació sobre extinció d’incendis forestals, i està previst que els operaris refresquen el vessant durant la tard-nit.

Inici de la cremà

Una vegada es dispare la palmera posteriorment començarà la cremá de la foguera oficial situada en la Plaça de l’Ajuntament, en la qual participaran quatre equips de bombers. Amb posterioritat està previst iniciar la cremà de 37 fogueres de la ciutat de categories especials i del centre, i així consecutivament la resta de monuments.

Voluntaris de Protecció Civil

Prop d’un centenar de voluntaris de l’Agrupació de Protecció Civil de l’Ajuntament d’Alacant juntament amb sis ambulàncies participaran donant suport als bombers en els 40 equips, i acudeixen de reforç voluntaris de la província, i participaran també de Creu Roja amb dues ambulàncies més.

Plans d’actuació per a la cremà

Els plans d’actuació del SPEIS contemplen que per a la cremà l’operador de seguretat en festes i/o president de la Foguera seran els encarregats de mantindre les condicions requerides pel SPEIS en el Pla d’Actuació.

Els diferents caps d’equips d’intervenció del SPEIS avaluarà el compliment de les mesures adoptades i posteriorment donarà ordre de l’inici de la cremà, on es garantirà la seguretat del treball i maniobrabilitat dels integrants dels equips d’intervenció en el control de la cremà.

La zona de seguretat de les fogueres disposaran d’un radi mínim de 15 metres, delimitant-se el seu perímetre mitjançant tanques segons el criteri de l’operatiu, i establint-se aquest entre carrers, avingudes, interseccions i façanes d’edificis.

Policia Local i voluntaris de Protecció Civil

Més de 320 Policies Locals d’Alacant participaran en l’operatiu per a establir equips d’intervenció que juntament amb els corresponents equips de bombers estaran encarregats d’ajudar i coordinar la cremà de les diverses fogueres de la ciutat.

Els agents de policia intervindran comprovant la correcta existència d’elements de tancament del perímetre de seguretat (tanques o cinta), es buidara de la zona de seguretat qualsevol element que poguera comprometre el normal desenvolupament de les tasques d’extinció. Des de l’inici dels treballs de preparació de la cremà del monument la policia impedirà que persones alienes als equips d’extinció i seguretat romanguen dins del perímetre de seguretat.

La policia també vetlarà per la seguretat dels assistents, impedint l’accés de les persones a les zones fitades, i garantint la llibertat de moviments dels bombers que participen en els treballs de control i extinció del foc.

A més també es disposa d’un operatiu de trànsit que talla el mateix al centre de la ciutat per a facilitar el desplaçament dels equips d’extinció, seguretat i sanitaris durant la cremà.

Una vegada finalitzada l’extinció del monument, i comprovat que la zona es troba sense risc, el Cap de l’Equip d’Extinció serà el que autoritze la retirada del clos del perímetre de seguretat, restablint la circulació de vehicles i persones en la zona, i es protegirà la zona de calius o restes amb clos fins a la seua recollida pels serveis de neteja.

Consells de Protecció Civil

Des del Departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències informen que la nit del dia 24 de juny comporta la intervenció de gran quantitat d’efectius vinculats a la seguretat pel que els ciutadans han de parar atenció a aquestes recomanacions que en matèria de seguretat s’indiquen i recomanen:

  • Atenga les recomanacions dels agents de l’autoritat durant el transcurs de la nit, especialment durant la cremà i sobretot en cas de trobar-se amb alguna emergència.
  • Si el seu habitatge recau a la via en la qual es troba una foguera, en eixir de la mateixa comprove el tancament de finestres i persianes baixades, així com les recomanacions que els bombers hagen pogut fer-los arribar.
  • Facilite el treball dels components del dispositiu que l’Ajuntament aporta al normal i segur desenvolupament de la nit.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × one =