El MARQ organitza un congrés internacional per a analitzar l'impacte de l'aparició del metall a Europa

Experts i professionals d’àmbit nacional i internacional obriran aquesta línia d’investigació sobre l’arqueologia prehistòrica els dies 14 i 15 d’octubre

El MARQ organitza un congrés internacional per a analitzar l'impacte de l'aparició del metall a Europa
11/10/2021 -

l Museu Arqueològic d’Alacant acollirà la setmana vinent una trobada internacional que reunirà experts i professionals d’Espanya i altres països europeus per a avaluar l’impacte del metall com una de les fites transcendentals de la història de la humanitat.

El congrés ‘Metall i matèries òssies en la Prehistòria d’Europa. De la península ibèrica als Carpats’ es desenvoluparà els dies 14 i 15 d’octubre i analitzarà l’efecte que va causar, en cada regió del continent, l’aparició i generalització de l’ús dels instruments metàl·lics en la fabricació d’altres materials com l’os, l’asta i l’ivori.

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha agraït “l’esforç realitzat per a l’organització d’aquest congrés de gran interés científic. És una ocasió per a demostrar que el MARQ és molt més que un espai expositiu de primer nivell, és a més un referent en investigació i talent i un lloc de trobada per a prestigiosos experts i prestigioses institucions”.

El desenvolupament de la metal·lúrgia, fa almenys 5.000 anys, va donar lloc a instruments i armes de coure i bronze, així com a l’elaboració d’adorns en plata i or. Amb això es va iniciar un canvi radical en les estructures i en els models d’organització del treball de les societats en tota Europa, estimulant l’expansió del comerç, l’especialització artesanal i, en suma, donant principi al principi de la fi de la nostra prehistòria.

Les conferències estaran a càrrec d’investigadores amb una llarga trajectòria en aquest camp d’estudi com Alice M. Choyke, de la Universitat Central Europea a Budapest, i Noelle Provenzano, del CNRS de Marsella. Al costat d’elles, altres destacats experts com Selena Vitezovic, de l’Institut d’Arqueologia de Belgrad, Justyna Baron, de l’Institut d’Arqueologia de Wroclaw, Rozalia Christidou, del CNRS de Lió i Ana Catarina Sousa, de la Universitat de Lisboa, oferiran un complet panorama de l’estudi dels artefactes ossis en els inicis de les Edats del Metall des de Polònia fins a Albània i des del nord d’Itàlia als Carpats.

A més, el congrés també reunirà a destacats especialistes espanyols, procedents de diverses universitats, instituts d’investigació, museus i altres entitats, que oferiran les últimes novetats en la investigació d’aquesta part del registre arqueològic peninsular: des de les necròpolis megalítiques de Portugal i dels extraordinaris jaciments de l’Edat del Coure de Valencina de la Concepció (Sevilla) i dels Millares (Almeria), fins als assentaments de l’Edat del Coure i del Bronze del Sud-est i Est de la península ibèrica, com Els Castillejos (Granada), La Vital (Gandia) i Cabezo Redó (Villena), o de l’Edat del Ferro, com Ullastret (Girona).

Amb l’organització d’aquest congrés el MARQ, que en les seues vitrines alberga una àmplia representació d’objectes prehistòrics d’os, asta i ivori, continua consolidant la seua llarga línia d’investigació en el camp de l’arqueologia prehistòrica, sempre en col·laboració amb els més consumats especialistes i institucions més prestigioses.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × 1 =