Mazón: "La visita de la ministra Ribera a Alacant és una burla als regants i agricultors de la província"

El president de la Diputació d’Alacant participa en Callosa de Segura en el tall simbòlic de la primera carxofa amb el qual arranca la recol·lecció

Mazón: "La visita de la ministra Ribera a Alacant és una burla als regants i agricultors de la província"
22/11/2021 -

El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, ha participat aquest matí a Callosa de Segura en el primer acte simbòlic de la campanya de carxofa de la Vega Baixa, que preveu aconseguir enguany unes 2.000 hectàrees de cultiu i 26.000 tones de producció. Mazón ha defensat aquest producte “de proximitat i d’una qualitat extraordinària que cada vegada compta amb més presència en el mercat nacional i internacional i que suposa un dels senyals d’identitat més importants de la comarca i de la resta de la província”.

El president, qui ha ressaltat els valors nutricionals de la carxofa, element indispensable de la dieta mediterrània, ha indicat que aquesta hortalissa “ens referència, ens situa i ens representa”, al mateix temps que ha constatat que la gastronomia “ha crescut molt gràcies a la carxofa”. No obstant això, Mazón ha insistit en la necessitat de continuar defensant i reclamant l’aigua del transvasament, “per a garantir la supervivència del sector hortofructícola de la província, especialment de la Vega Baixa, que proveeix a bona part d’Espanya i Europa”.

“L’aigua és clau per a la nostra agricultura i el nostre futur”, ha sentenciat el dirigent alacantí, qui s’ha mostrat decebut, “una vegada més”, amb la visita aquest matí a Alacant de la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. “Hem tornat a perdre una altra magnífica ocasió per a rebre un compromís seriós, creïble i de futur, i em fa molta pena, però hem d’acabar de passar a l’acció”, ha valorat el president, qui ha recordat que la Diputació d’Alacant ha sigut la primera administració a recórrer davant el Tribunal Suprem “les últimes decisions que van en contra del transvasament Tajo-Segura i en cap lloc el puc tornar a reivindicar millor que ací, hui, en el tall de la carxofa”.

El responsable institucional ha reconegut que ha sigut “un bon any i esperem tindre expectatives per a poder dir el mateix l’any que ve i el següent, però, desgraciadament, amb les amenaces de restriccions hídriques que tenim hem d’unir-nos més a l’hora de continuar consumint carxofes i productes de proximitat per a augmentar les possibilitats de generar ocupació, futur i d’ajudar a la nostra economia”.

Mazón ha insistit que per a assegurar aqueix futur “és necessari l’aigua” i ha lamentat que la visita a Alacant de Teresa Ribera, “es comença a semblar més a una burla que a qualsevol altra cosa, precisament de la persona que està donant cuchillazo després de cuchillazo al transvasament Tajo-Segura”.

La campanya de la carxofa de 2021 centrarà la recol·lecció en una superfície que aconsegueix les 2.000 hectàrees repartides per tota la comarca de la Vega Baixa, tant en l’horta tradicional banyada pel Segura, com en els camps regats per l’aigua procedent del transvasament Tajo-Segura. Segons els mateixos agricultors, aquesta xifra suposa un lleuger increment respecte a l’any anterior, registrant-se una producció similar a la que es va aconseguir abans del fenomen de la DANA, el setembre de 2019.

L’acte, celebrat en l’horta de Callosa de Segura, ha comptat amb la presència de l’alcalde de la localitat, Manuel Martínez, el diputat de Desenvolupament Econòmic, Sebastián Cañadas, la vicepresidenta segona i diputada de Cicle Hídric, Ana Serna, la diputada provincial Gómez, el president de l’Associació Carxofa Vega Baixa del Segura, Antonio Ángel Hurtado, i el secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Rogelio Llanes, així com alcaldes de la comarca. El padrí d’honor de l’esdeveniment ha sigut José Ramón Sempere, president de Mercasa.

Per part seua, l’alcalde de Callosa de Segura ha destacat l’orgull que suposa per al municipi acollir un acte tan important per a la comarca, amb el qual es potencia el treball de l’Associació de les localitats que la integren, així com el d'”un producte tan típic, arrelat i tradicional per a nosaltres com és la carxofa”.

La carxofa és un dels principals cultius de l’horta de la Vega Baixa i el cor hortofructícola de la comarca, la producció de la qual es concentra, majoritàriament, en les poblacions d’Orihuela, Almoradí, Callosa de Segura, Pilar de la Horadada, San Miguel de Salinas i Dolores, entre altres.

La marca Carxofa Vega Baixa és una distinció de qualitat que garanteix la cura i selecció dels millors cultius en el camp, com un producte fresc, saludable i de proximitat. És present durant bona part de l’any, ja que la temporada de la carxofa es prolonga des de novembre, on es recullen els primers cultius, fins al mes de maig.

A la comarca de la Vega Baixa es produeixen diverses varietats, depenent del mercat de destí i de les preferències del consumidor final. Hi ha carxofes de gran grandària o color violaci, destinades principalment a l’exterior, i altres de color verd i una mica més xicotetes que es queden en territori nacional i en la indústria conservera.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 − 17 =