La nova Ordenança regula per primera vegada les platges per a gossos

Sanitat impulsa aquesta ordenança en tràmit, que modernitza els seus continguts i els adequa a la consciència ciutadana actual

La nova Ordenança regula per primera vegada les platges per a gossos
15/10/2019 -

El projecte de l’Ajuntament d’Alacant per a aconseguir una nova “Ordenança Municipal sobre tinença, benestar i protecció dels animals” regula per primera vegada les platges de gossos i els parcs canins.

El nou articulat, que va passar dies arrere per la Junta de govern municipal, que va donar el vistiplau a algunes modificacions puntuals, serà traslladat als grups polítics que conformen la Corporació perquè ho analitzen i facen les aportacions que estimen apropiades a través d’esmenes.

Les previsions de la Regidoria de Sanitat, departament que impulsa la nova norma, és que el Ple de l’Ajuntament es pronuncie sobre l’Ordenança en la seua sessió de finals de novembre.

El projecte d'”Ordenança Municipal sobre tinença, benestar i protecció dels animals” consta de quinze capítols, un total de 112 articles i algunes disposicions addicionals.

Circs i atraccions firals

En el capítol de “Protecció dels animals”, als articles que donen compte que no se’ls pot causar la mort o practicar-los mutilacions, s’afig que queda prohibit “el seu maltractament físic, psíquic i passiu”. També introdueix que es prohibeix la instal·lació de circs amb animals i les atraccions firals amb animals lligats a tota mena de carrusels o similars.

Sobre els animals a les platges, l’article 29 puntualitza que “excepte en aquelles expressament autoritzades per a gossos, queda prohibit l’accés de tota mena d’animals a l’arena de les platges durant tot l’any”, però obri una porta sobre el particular. “Excepcionalment -prossegueix l’article- els gossos podran accedir en el període comprés entre l’1 de novembre i l’1 de març, sempre respectant les mesures de seguretat i sanitàries, és a dir, aniran subjectes, amb morrió si fóra necessari, i es recolliran els excrements que produïsquen”.

Orines i mobiliari urbà

La persona que conduïsca un animal -s’anota en l’article 31- està obligada a recollir i retirar els excrements, havent de procedir a la neteja immediata. “Els orines que afecten el mobiliari urbà, edificacions, voreres o qualsevol altre element seran netejats tirant sobre ells aigua neta. Els que porten els animals estaran obligats a portar una botella, amb capacitat suficient, plena d’aigua per al seu menester”.

El capítol tretze al·ludeix als animals en espais públics: Platges de gossos. I puntualitza que “les platges de gossos són aquells espais públics degudament senyalitzats, proveïts d’arena o no, al qual poden acudir els banyistes o usuaris de platges amb animals de l’espècie canina complint els següents requisits”.

Usos de les platges de gossos

Protecció de l’entorn: s’impedirà als animals causar danys a les plantes o a altres animals silvestres. S’evitarà que el gos moleste a altres banyistes o usuaris. Les deposicions dels animals s’hauran de recollir de manera immediata. Es limita el nombre de gossos per adult a dos. Els gossos estaran controlats pels seus amos en tot moment. Els animals no cavaran o faran clots. Els perillosos aniran subjectes i amb morrió. Els agressius o no socialitzats tenen prohibit l’accés. No accediran menors de 16 anys amb animals. No accediran gosses en zel, animals malalts o cadells menors de 4 mesos. Tots els animals que accedisquen estaran censats, portaran microxip i passaport sanitari amb els tractaments actualitzats. Els propietaris hauran de tindre la corretja disponible, els animals disposaran de collaret (no de pinxos) i s’evitarà un excessiu lladruc.

Parcs canins

La secció segona del referit capítol tretze regula els parcs per a gossos, espais degudament senyalitzats i fitats per a l’ús per part dels amos de gossos on es podran mantenir solts.

Algunes de les puntualitzacions de la norma concreten que es procurarà que aquests espais no estiguen pròxims a habitatges, seran fàcilment accessibles, adaptats a l’entorn, d’ús exclusiu per a gossos i amb una extensió que els permeta córrer, com a mínim, de 1.000 metres quadrats.

El punt d’accés serà de doble porta per a evitar fuites. La tanca haurà de tindre una altura mínima d’1, 5 metres. La vegetació no serà tòxica per als animals i hi haurà arbres per a ombra. Tindran disponibilitat d’aigua potable (font per a gossos). Hi haurà papereres per als excrements. Senyalització amb cartelleria amb les normes d’ús i horaris i un telèfon de contacte per a comunicar incidències. Comptarà amb bancs en el seu interior per als propietaris. No es podrà accedir amb més de dos gossos per adults. Els gossos estaran controlats pels seus amos. No es permetrà l’accés d’altres animals. Entre les 22 i les 7 hores s’evitarà que els gossos borden.

Infraccions i sancions: de 30 a 18.000 euros

El capítol catorze es refereix a les infraccions i sancions i anota que “els responsables d’animals que infringisquen les normes d’ús de les platges de gossos o zones d’esplai caní podran ser sancionats amb multes des de 30 a 300 euros. En cas de reincidència, se’ls podrà impedir l’ús d’aquests espais o confiscar-los els animals.

Alguns dels articles d’aquest capítol descriuen les infraccions lleus, les greus i les molt greus.

Les infraccions a aquesta ordenança, d’acord amb la Llei 4/1994, de 8 de juliol, de la Generalitat Valenciana, seran sancionades amb multes que poden oscil·lar entre 30 euros i 18.000. Les resolució sancionadores podran comportar la confiscació dels animals, anota el projecte.

Des de la Regidoria de Sanitat aclareixen que entre els motius per a modernitzar l’Ordenança està la seua adequació a la creixent consciència ciutadana a favor d’una major protecció de les mascotes.

Aquest projecte d’Ordenança, després de passar pel Ple municipal, haurà de superar també un període d’exposició pública de 30 dies, termini en què els ciutadans podran al·legar o presentar canvis.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

five + eleven =