L'Ajuntament d'Alacant acaba les obres de descontaminació de la zona central del Postiguet

A finals de mes, la zona acotada de la platja quedarà totalment oberta al públic

L'Ajuntament d'Alacant acaba les obres de descontaminació de la zona central del Postiguet
17/07/2020 -

L’alcalde, Luis Barcala, i la vicealcaldessa i regidora de Turisme, Mari Carmen Sánchez, han anunciat la culminació de les obres de descontaminació de la zona central de la platja del Postiguet i que abans de finalitzar juliol quedarà totalment oberta als usuaris, durant una visita a l’actuació al costat del regidor de Neteja Urbana i Medi Ambient, Manuel Villar. Barcala i Sánchez han destacat la complexitat tècnica d’aquesta actuació d’emergència i la seguretat amb la qual s’ha portat permetent-se el bany en la resta de la platja. L’actuació ha permés eliminar les restes d’hidrocarburs abocats en aquest punt central de la platja, enfront de l’edifici de serveis, procedents d’una antiga conducció de fuel enterrada que comunicava els depòsits de la Britànica a la Serra Grossa amb el port i que ha contaminat més de 3.000 metres quadrats, la qual cosa ha obligat a retirar més de 6.000 tones d’arena, que ocupaven més de 4.000 metres cúbics d’arena tacada, l’equivalent a unes dues piscines olímpiques.

Luis Barcala ha explicat que “esperem en els pròxims dies que el Postiguet vaja recuperant la seua normalitat. Aquesta actuació ha ocasionat trastorns, però la gravetat de l’assumpte i la complexitat tècnica de les solucions que s’havien d’adoptar fa que hàgem de felicitar els tècnics municipals de la regidoria de Neteja Urbana i Medi Ambient, així com a l’empresa contractista, sobretot per la seguretat amb la qual s’estan realitzant les obres, que estan pràcticament acabades a costa de les últimes proves que certifiquen el 100 per cent de la seguretat de la neteja de les arenes. En aquest moment, es retiraran les tanques i es desmuntarà la zona d’apilaments pròxima a la passarel·la d’on s’ha anat retirant l’arena per al seu tractament, de manera que abans de dues setmanes quedarà totalment oberta a l’ús”.

Mari Carmen Sánchez “eren unes obres necessàries malgrat la incomoditat que s’estiguen realitzant el mes de juny i part de juliol, però s’estan solucionant amb una complexitat tècnica i una professionalitat tremenda, mantenint la platja oberta per al bany”. “Ara hem de fer apilament d’arena per al que hem demanat permís a Costes poder-la portar d’altres platges on tenim excés o fer apilament d’ella a poc a poc en la mateixa platja del Postiguet a partir de la regeneració natural amb la qual arribe de la mar per a recuperar el nivell fins a completar les 6.000 tones que han sigut extretes”. Sánchez ha ressaltat l’esforç realitzat en aquesta actuació de descontaminació amb les mínimes molèsties per als usuaris, especialment en un moment de pandèmia, en la qual s’ha pogut mantenir la platja oberta al bany en les millors condicions d’organització i distància social.

Precedents

L’abocament va aflorar durant el mes de gener passat conseqüència de la DANA produint-se una forta olor de fuel en tot el centre de la ciutat, la qual cosa va obligar a obrir una investigació i determinar l’origen de l’abocament. Després d’estudiar en els arxius les conduccions de la zona es va determinar com a possible l’abocament d’aquesta conducció, enterrada al llarg del passeig i la platja, que comunicava els depòsits de Campsa en La Britànica a la Serra Grossa amb l’antic ferrocarril que arribava a la plaça de la Mar i amb el port. La ràpida actuació dels serveis tècnics municipals de l’àrea de Neteja Urbana i Medi Ambient, que dirigeix l’edil Manuel Villar, van permetre realitzar els sondejos necessaris per a determinar l’àrea afectada i redactar el projecte tècnic de descontaminació el sòl que va ser aprovat per procediment d’emergència a l’abril per un import de 319.125,88 euros i un termini d’execució de nou setmanes, adjudicat a l’empresa FCC Àmbit S.A.

Si bé la ràpida actuació dels serveis municipals es va realitzar amb l’objectiu d’acabar la descontaminació abans de l’estiu, l’aparició de la pandèmia del coronavirus ha retardat el seu inici malgrat la qual cosa s’han aconseguit acurtar el termini de l’actuació de nou setmanes a cinc i mantenir l’ús de la platja tant en la zona més pròxima al nucli urbà com en els voltants de l’estació del ‘trenet’.

Característiques de l’actuació

Tal com han explicat els tècnics municipals, s’ha treballat en aquestes labors de descontaminació sobre una zona delimitada d’uns 6.500 metres quadrats, dels quals la meitat, uns 3.000 corresponien a la zona afectada per l’abocament, 2.000 a l’àrea de treball i apilament i 1.500 a la zona perimetral, enfront de l’edifici central de serveis de la platja. La zona barrada al costat del passeig ocupava uns 180 metres lineals i s’ha deixat una banda de pas per als banyistes en primera línia. S’ha mogut unes 6.000 tones d’arena tacada o bruta, que ocupava uns 4.000 metres cúbics. La cota de sòl en la qual s’ha treballat oscil·la entre els 0,5 metres i els 2,5 metres de profunditat (en alguns punts).

Manuel Villar ha ressaltat que “en aquesta actuació, donades les seues característiques, en estar afectada a més de l’arena una zona sota el passeig, s’ha ideat un sistema per a l’extracció del fuel mitjançant la construcció d’una trinxera al llarg de la línia de passeig que ha sigut emplenada amb pedra per a aprofitar l’escolament i poder succionar el fuel que aflora per damunt de l’aigua per la seua major densitat, a més d’un sistema de basses”. “També s’han adoptat mesures per a pal·liar les olors en la zona del passeig amb la instal·lació de nebulitzadors amb productes que neutralitzen aquests vapors. L’arena bruta ha sigut traslladada a una cel·la especial en el Centre de Transformació de Residus d’Alacant (CETRA) per al seu tractament, habilitada amb el permís de l’autoritat competent de la Generalitat”, ha afegit l’edil.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

13 − eleven =