Oltra i Illueca plantegen una taxa turística la recaptació de la qual es destine a l'accés de la joventut a l'habitatge

Tots dos dirigents especifiquen que la mesura s’aplicaria “quan el sector s’haja recuperat” de la pandèmia

Oltra i Illueca plantegen una taxa turística la recaptació de la qual es destine a l'accés de la joventut a l'habitatge
21/09/2021 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, han proposat que el Consell estudie la creació d’una taxa turística la recaptació de la qual es destine a afavorir les polítiques d’emancipació de la gent jove en l’àmbit de l’habitatge, a través d’ajudes al lloguer i de la promoció pública d’habitatge.

En tot cas, han precisat, s’aplicaria “quan el sector s’haja recuperat de la pandèmia”.

Oltra i Illueca han mantingut aquest dimarts la seua primera reunió institucional després del nomenament recent del vicepresident segon. La trobada, que ha tingut lloc en la seu de la Vicepresidència, ha servit per a tractar els espais d’actuació que sengles departaments poden dur a terme.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha destacat que l’habitatge “és una de les polítiques socials” a treballar perquè “difícilment es pot fer inclusió sense que les persones tinguen el seu dret a l’habitatge garantit”. Oltra, el respecte, ha remarcat la importància de crear “sinergies comunes”.

La vicepresidenta ha explicat que “per a poder treballar en la garantia del dret a l’habitatge, els pressupostos de la Generalitat han de reflectir aquestes prioritats, marcades també en el Pacte del Botànic”. “L’acord de govern té dos grans eixos de treball: d’una banda, la lluita contra l’emergència climàtica i el col·lapse ecològic i, per tant, la transició ecològica i, per un altre, les polítiques de lluita contra la desigualtat perquè aqueixa transició siga justa”, ha indicat.

“Aquests són els pilars definitoris del Pacte que han de tindre un reflex en els Pressupostos de la Generalitat”, ha declarat Oltra, qui ha exposat que plantejaran que la recaptació de la possible taxa turística, “de la qual portem molts anys parlant, i que s’aplicarà quan el sector s’haja recuperat de la pandèmia, es destine a afavorir les polítiques d’emancipació de la gent jove en l’àmbit de l’habitatge, a través d’ajudes al lloguer i de la promoció pública d’habitatge”. “Aquesta proposta es treballarà amb totes les parts del Govern”.

El vicepresident segon, de la mateixa manera, ha emfatitzat que destinar la recaptació de la taxa turística a polítiques d’habitatge, especialment a lloguer jove i a promoció d’habitatge per a joves “és una proposta que considerem interessant discutir i que estudiarem en els pròxims dies. És fonamental que els polítics escoltem els joves i siguem capaços d’establir un diàleg i mirar pel seu benestar i avenir”.

“És fonamental que els polítics escoltem els joves i siguem capaços d’establir un diàleg i mirar pel seu benestar i avenir”, ha agregat el vicepresident segon.

Impacte social

En aquest sentit, la vicepresidenta ha apuntat que l’activitat turística té un “impacte social i ecològic, relacionat, entre altres coses, amb els preus del lloguer i la inaccessibilitat de molta gent jove a aqueix lloguer”.

Per això, ha indicat que “és important prendre decisions que reparen aquest impacte amb un retorn positiu, en aquest cas sobre l’emancipació de la gent jove, que és la que més dificultats té per a poder accedir a un habitatge i, per tant, a construir el seu projecte de vida independent”.

Per això, Oltra considera que “lligar l’impacte que es genera al retorn a través de l’habitatge per a les persones joves ens sembla que no sols és políticament just sinó també políticament pedagògic”.

A més, l’import d’aquesta taxa “no ha de desemborsar-lo el sector turístic, sinó les persones que ens visiten quan van a un allotjament en qualsevol part del territori”. Així, ha recordat que a Balears aquesta taxa funciona des de fa molt temps “i són líders de visites de turistes a Espanya”, per la qual cosa considera que “no té un impacte negatiu en el sector del turisme i sí positiu quant al seu retorn”.

Pressupostos 2022

En relació a l’elaboració dels Pressupostos de la Generalitat per al pròxim exercici, Oltra ha indicat que han de “respondre al Pacte del Botànic i a un acord polític col·lectiu i plural que represente la pluralitat que hi ha en el Consell”.

Illueca, per part seua, ha incidit en què “cal tindre en compte tres qüestions: la primera, que han de mirar més enllà de la pandèmia que encara ens colpeja; que han de mirar a la reconstrucció d’un país que ha de ser inclusiva, que no pot deixar de costat a ningú i en la qual la clau siga la joventut i que puga forjar-se un avenir i, en aquest sentit, el dret a l’habitatge és una base imprescindible”.

El vicepresident segon, amb motiu de la comissió que debatrà l’elaboració dels comptes de la Generalitat, ha valorat que “és la primera vegada en set anys que es tindrà un debat de fons sobre les grans línies estratègiques dels pressupostos, sobre les prioritats de la política econòmica de la Generalitat, on els socis del Govern podrem discutir el canvi de model productiu des d’una perspectiva de transició ecològica per a garantir els serveis socials, per a reforçar els serveis públics en Sanitat, Educació, Polítiques Inclusives o Habitatge, en definitiva en tots els àmbits”.

“Podrem discutir com connectar les necessitats del nostre poble amb les grans línies pressupostàries”, ha afegit.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nineteen + 17 =