El Pla Vega Renhace del Consell i el Ministeri per a la Transició Ecològica realitzaran conjuntament obres del Pla de Gestió de Risc d'Inundacions

També treballaran en la millora de la resiliència d’edificis a la Vega Baixa en les quals el ministeri invertirà 10 milions d’euros

El Pla Vega Renhace del Consell i el Ministeri per a la Transició Ecològica realitzaran conjuntament obres del Pla de Gestió de Risc d'Inundacions
22/11/2021 -

La Generalitat i el Ministeri de Transició Ecològica i per al Repte Demogràfic treballaran conjuntament en l’execució de les obres del Pla de Gestió de Risc d’Inundacions (PGRI) i en actuacions de millora de la resiliència d’edificis.

Així ho ha manifestat la directora general d’Anàlisi i Polítiques Públiques, Ana Berenguer, al final de la reunió celebrada aquest dilluns a Orihuela, en la qual han participat el director general de l’Aigua, Manuel Aldeguer; el director del Pla Vega Renhace del Consell, Antonio Alonso; el comissionat del Pla Vega Renaix, Jorge Olcina; el subdirector general de Protecció de les Aigües i Gestió de Regs del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Francisco Javier Sánchez; i el president de la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS), Mario Urrea.

La directora general ha destacat la relació “fluida i positiva” entre totes dues administracions, i ha avançat que també s’està col·laborant en accions de recuperació del llit del riu; neteja i retirada de residus sòlids de séquies i azarbes, així com en sistemes urbans de drenatge sostenibles.

En el transcurs de la reunió s’ha abordat la línia de treball per a la millora de la resiliència d’edificis públics de titularitat de la Generalitat a la Vega Baixa, l’objectiu de la qual és augmentar la protecció dels immobles més vulnerables de la comarca enfront d’una altra possible DANA com la de setembre de 2019.

En aquest sentit, el Ministeri per a la Transició Ecològica ha anunciat que invertirà deu milions d’euros a millorar la protecció d’edificis enfront d’inundacions, per a això el Pla Vega Renhace del Consell està elaborant un informe en el qual identifica els edificis més vulnerables i susceptibles de ser reforçats.

En concret, entre les actuacions que ja està previst realitzar cal destacar la de l’Hospital de la Vega Baixa, la millora de la qual consistirà en una actuació complementària a l’ampliació de l’hospital.

Cal recordar que el Pla Vega Renaix de la Generalitat traça l’estratègia, a través de 28 actuacions, per a convertir la Vega Baixa en un territori resilient a un altre fenomen meteorològic com la DANA o gota freda que va assolar aquesta zona del sud de la província d’Alacant al setembre de 2019.

Aquest pla se sustenta en quatre eixos: infraestructures hidràuliques, emergència climàtica, desenvolupament econòmic i societat, i té com a fi aconseguir el desenvolupament econòmic i social de la comarca.

Al·legacions al PGRI de la conca del Segura

D’altra banda, en la reunió de treball també s’han revisat les al·legacions que el Pla Vega Renhace del Consell ha presentat al PGRI, amb la finalitat d’incorporar-les al document final. Aquesta proposta, dirigida i coordinada pel comissionat del Pla Vega Renhace i catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d’Alacant, Jorge Olcina, contempla una sèrie de consideracions, observacions i valoracions cientificotècniques que permetran perfeccionar el PGRI de la conca del Segura.

El Pla de Gestió de Risc d’Inundacions especifica les mesures per a reduir o evitar els danys que les fortes precipitacions puguen produir en la demarcació hidrogràfica del Segura, on s’integren els 27 municipis de la comarca de la Vega Baixa.

Tant el PGRI com el Pla Hidrològic de Conca del Segura (2022-27) formen part dels documents de planificació essencials en les conques hidrogràfiques espanyoles per als pròxims anys, en relació amb les determinacions establides per les Directives Europees 60/2000 i 60/2007.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

two − two =