La Societat sobre Qualitat Alimentària s'obri a Alacant als comestibles amb insectes

La regidora de Sanitat, Julia Llopis, ha intervingut en la jornada tècnica desenvolupada a l’auditori del museu d’Art Contemporani

La Societat sobre Qualitat Alimentària s'obri a Alacant als comestibles amb insectes
07/10/2019 -

La Societat Espanyola de Seguretat i Qualitat Alimentària (SESAL) s’obri a Alacant als nous comestibles fabricats amb insectes, com a grills o cucs de la farina, amb flors o algues marines.
La presidenta d’aquesta societat científica, Cristina Díez, va estar a Alacant al capdavant de la 15 ª reunió anual de la societat, que compta amb més de 220 socis, entre ells biòlegs, nutricionistes, catedràtics, representants d’organismes públics i de signatures de grans superfícies, com Mercadona o Alcampo.

“Salva el planeta, menja segur”

El congrés de la societat ha emprés a primera hora del matí la seua jornada tècnica a l’auditori del museu d’Art Contemporani, en la plaça de Santa María.

La regidora de Sanitat de l’Ajuntament d’Alacant, Julia Llopis, ha obert el torn de paraula en la taula presidencial per a incidir en l’enunciat general de la reunió: “Salva el planeta, menja segur”. Llopis ha agraït el treball dels membres de la societat SESAL per la seua sensibilitat pels temes alimentaris d’actualitat i per ajudar a conscienciar-nos sobre les possibilitats dels nous materials comestibles, les campanyes per a la reducció d’envasos i elements contaminants o la salut de les mars i lluita contra els microplàstics.

“Per tot això té doble valor el seu treball: per avançar en aquestes temàtiques essencials i per conscienciar-nos sobre la seua transcendència”, ha referit Julia Llopis.

La consellera de Salut d’Astúries, moderadora

Entre les ponències tècniques d’aquest matí figurava l’al·lusiva a nous aliments: insectes, algues i flors. M. Rosa Urdiales, consellera de Salut d’Astúries, ha moderat els parlaments de Rafael Guallar, d’Estoma Foods (València); Manuela Buján, de Portomuiños (Galícia) i d’Aleix Dalmau (Girona).

En la taula d’acreditacions de la reunió han distribuït unes capsetes contenint 250 grams amb blat dur i grills mòlts per a “ajudar-te a descobrir els beneficis nutricionals i mediambientals de consumir insectes (…) La nostra pasta de farina d’insectes és una excel·lent font de nutrients. Els grills contenen una gran concentració de proteïnes -els 9 aminoàcids essencials- i una àmplia gamma de vitamines, minerals, àcids grassos essencials i antioxidants”.

“Estem oberts a aquestes novetats, a aquests nous aliments sempre que compten amb l’adequada regulació i control”, ha manifestat la presidenta de la societat, Cristina Díez.

Rafael Guallar, director de l’empresa Entoma Foods, amb oficines a València i una planta de producció en Villamalea (Albacete), un dels ponents, ha referit que en Villamalea elaboren matèries nutritives a partir de cucs de la farina (Tenebrio molitor), espècie de coleòpter, de la família dels escarabats. I ha aportat, a més, dades insòlites. L’índex de conversió de pinso en proteïnes d’aquests cucs -i dels grills- és superior al de les vaques, gallines o porcs, segons les seues paraules.

Per a Guallar, la signatura del qual té participació en una granja de grills en extrems orient, una planta de grandària mitjana d’aquests grills domèstics (Acheta domesticus), espècie d’insecte ortòpter, pot albergar quinze milions d’exemplars.

Representant de la Generalitat

El subdirector general de Seguretat Alimentària de la Generalitat, Eduardo Gómez, ha sigut un altre dels portaveus que ha intervingut en el congrés. Gómez s’ha pronunciat en la reunió per la creació d’una única Agència que aglutine els controls que tenen a veure amb l’alimentació, dispersos ara per organismes com a Agricultura, Consum, Pesca o Sanitat.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 + three =