Obres Públiques inicia els tràmits per a construir la via verda de la Pedrera d'Alacant

Obres Públiques inicia els tràmits per a construir la via verda de la Pedrera d'Alacant
04/05/2020 -

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha iniciat els tràmits per a la construcció de la via verda de la Pedrera, a Alacant, amb l’adjudicació per a la redacció del projecte per un import de 61.952 euros, IVA inclòs, i un termini d’execució és de 10 mesos.

L’actuació que realitzarà la Conselleria, adjudicada a l’empresa Civis Consultors Associats SL, té per objecte la recuperació com a via verda ciclopeatonal del tram del traçat ferroviari de la línia 3 del TRAM que ha quedat en desús després de la posada en servei del túnel de la Serra Grosa.

El recorregut, d’uns 1,4 km de longitud, es desenvolupa sobre la infraestructura de l’històric ‘Trenet de la Marina’ pel front litoral de la Pedrera, dotant de continuïtat al tram ja executat de manera que permeta la connexió de la Platja del Cocó amb L’Albufereta.

En eixe sentit, la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat té previst iniciar les obres a l’altura de l’accés a l’Hotel Abahía que creua sobre l’antiga línia ferroviària, connectant amb la via de ciclovianants existent del passeig de la Pedrera, i es prolongarà al llarg de la plataforma del tram de línia que ha quedat en desús, fins a l’eixida del túnel al costat de la Torre Vistamar (més coneguda com ‘El Vaixell’) al carrer Sol Naixent en L’Albufereta.

Descripció de la via verda

Segons ha explicat Arcadi España, l’actuació prevista “pretén condicionar el traçat ferroviari que ha quedat sense ús, convertint-lo en una via verda ciclopeatonal o passeig de continuïtat que permeta la millora de mobilitat urbana sostenible, així com l’esport, oci i esbarjo dels ciutadans, convertint-lo a més en un excel·lent mirador de la façana litoral com a foment d’un entorn de gran valor turístic”.

Així, la retirada del tramvia de la costa enfront de la Pedrera “obri tot un ventall de possibilitats d’oci per a la ciutat d’Alacant, en alliberar-se aproximadament 1,4 km que permetran connectar la platja del Postiguet amb L’Abufereta, dotant de continuïtat al passeig de la Pedrera ja executat, i conformant un corredor ciclopeatonal accessible, segur, i públic, enfront de la mar”, ha informat el conseller.

L’actuació inclourà la connexió al sud amb el passeig de la Pedrera i al nord amb el viari urbà de l’Albufereta, ja que es persegueix que la via de ciclovianants s’integre amb la mobilitat ciclopeatonal urbana.

El tram objecte de la present actuació compta amb quatre túnels, dos d’ells molt curts i dos més importants, de 85 i 320 m. El túnel més llarg presenta respiradors i altres obertures amb gelosia de formigó que permeten la connexió d’aire amb l’exterior, alhora que faciliten el pas de llum a l’interior del túnel.

Amb la reconversió a via verda del tram desmantellat, la Generalitat respon als objectius de promoció del patrimoni natural i cultural i de connexió de la població amb els espais naturals a través de sendes ciclables accessibles, per la qual cosa compleix les condicions dels criteris de selecció d’operacions per a ser cofinançades pel Programa Operatiu del Fons de Desenvolupament Regional de la Comunitat Valenciana (Feder) 2014-2020 de la Unió Europea.

Aquesta actuació es pot emprendre una vegada que Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana ha posat en servei des de principis de 2019 el Túnel de la Serra Grossa en el TRAM d’Alacant entre les estacions de Sangueta i La illeta, deixant sense ús el corredor ferroviari pel qual circulava fins ara el tren des de mitjan segle XX, en primera línia de mar.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

ten + fourteen =