La Diputació projecta el Corredor Verd del Monnegre per a unir la presa de Tibi amb la desembocadura del riu al Campello

Carlos Mazón presenta en el ADDA aquesta iniciativa que pretén convertir l’entorn en un eix de mobilitat sostenible i de tracció econòmica

La Diputació projecta el Corredor Verd del Monnegre per a unir la presa de Tibi amb la desembocadura del riu al Campello
23/07/2021 -

El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, ha presentat aquest matí en l’ADDA el projecte del Corredor Verd del Riu Monnegre, una iniciativa l’acció de la qual s’estendrà per uns 20 quilòmetres de longitud i 200 hectàrees de terreny i amb la qual es pretén recuperar el llit de l’afluent, unint la presa de Tibi amb la seua desembocadura al Campello.

Es tracta d’una proposta turística, ecològica i educativa que convertirà l’entorn del riu en un eix de mobilitat sostenible i de tracció econòmica. Així ho han exposat els responsables de la redacció i coordinació del pla, el director de l’Institut Universitari de l’Aigua i les Ciències Ambientals (IUACA), Joaquín Melgarejo, i el cap de Tecnologia de l’Aigua de la institució provincial, Miguel Fernández Mejuto, institucions que coordinen la posada en marxa de l’esbós inicial.

Durant l’acte, en el qual també han intervingut la vicepresidenta segona i diputada de Cicle Hídric, Ana Serna, i la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, s’ha projectat per part dels dissenyadors de la iniciativa tres vídeos en els quals s’ha detallat la transformació que comportarà aquesta intervenció.

Mazón ha qualificat el projecte d'”ambiciós”, al mateix temps que ha destacat que es tracta d'”una de les iniciatives més vertebradores de la comarca de l’Alacantí, que naix des d’un punt de vista tècnic, però també sentimental”. En aquesta línia, ha insistit que la seua raó de ser se sustenta “en el coneixement de la història de la zona, en el paisatge, en la sostenibilitat, en els senyals d’identitat i en l’aprofitament de l’aigua”.

El traçat discorre per sis municipis connectats per carrils bici i senderes arbrades, amb brolladors, xaragalls, assuts, molins, ermites, séquies i hortes al seu pas, amb un fil conductor, l’aigua.

Alcaldes, regidors i tècnics de les poblacions per les quals passarà aquest itinerari -Tibi, Xixona, Alacant (partida Monnegre), Mutxamel, Sant Joan d’Alacant i El Campello-, així com els diputats provincials Juan de Dios Navarro, Sebastián Cañadas i Javier Gutiérrez, representants de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, empresaris del sector i agricultors han volgut abrigallar la presentació d’aquesta singular proposta per a la qual la Diputació i les institucions implicades sol·licitaran finançament de la Unió Europea, ja que segueix els plantejaments recollits en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU i en el Pacte Verd de la UE de generar economies sostenibles i territoris intel·ligents, tal com ha recordat Joaquín Melgarejo.

Sobre aquest tema, Mazón ha puntualitzat que la cerca de finançament parteix després de fer una “bona faena en extraordinària coordinació amb la Universitat d’Alacant. En aquest segon pas del full de ruta marcat necessitarem a la Generalitat com a gestora principal dels fons europeus i la millor manera que arriben aqueixos fons a la província és presentant projectes seriosos com aquest”.

Per part seua, la vicepresidenta Ana Serna ha puntualitzat que aquest avantprojecte “és l’expressió d’un desig d’aconseguir una important transformació del territori que ha de permetre la recuperació dels seus valors ambientals i culturals i ser, alhora, un motor per a la comarca de l’Alacantí, generant un nou atractiu de naturalesa, oci i cultura, tant per al turista com per al resident”. La revitalització del corredor verd del Riu Monnegre, segons ha explicat la diputada de Cicle Hídric, suposarà una fita en el desenvolupament territorial d’aquesta àrea i contribuirà a reforçar l’eix turístic des de la costa cap a l’interior.

L’itinerari part d’un enclavament amb un valor patrimonial incalculable, la presa de Tibi, amb més de 400 anys en funcionament, i recorre espais naturals de gran bellesa fins a desembocar a les platges del Campello. La posada en valor d’aquest corredor ve aparellada a l’augment de l’oferta d’oci, naturalesa i cultura ambiental i a la demanda de la ciutadania per aquests espais a millorar la seua qualitat de vida i el seu gaudi.

La innovació turística, la recuperació del patrimoni hidrològic, les noves oportunitats de negoci, l’ampliació i generació d’espais de mobilitat sostenible, tant per a vianants com per a cicloturistes, la millora ambiental que inclou reforestació de massa vegetal de ribera autòctona i la reducció d’espècies invasores, la utilització d’energies sostenibles, així com la creació d’oportunitats educatives i formatives, amb zones musealitzades i geoparcs, són algunes de les claus d’aquest pla.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

7 − seven =