El Pla +Aigua de la Diputació permetrà impulsar més d'un centenar d'obres hidràuliques a la província

La Comissió de Cicle Hídric aprova la convocatòria d’aquest pla d’ajudes dotat amb 9,5 milions d’euros

El Pla +Aigua de la Diputació permetrà impulsar més d'un centenar d'obres hidràuliques a la província
22/07/2021 -

La Diputació d’Alacant ha aprovat aquesta setmana en comissió la bases i convocatòria del Pla +Aigua que permetrà impulsar a la província més d’un centenar d’infraestructures hidràuliques gràcies a una inversió que aconsegueix els 9,5 milions d’euros.

Les obres, que en alguns casos executarà la mateixa Diputació i en uns altres els ajuntaments, inclouen, entre altres, la renovació de les xarxes de proveïment d’aigua potable, la reparació d’aquestes, la reposició de trams de canonada, la desviació de pluvials, la instal·lació de sanejament en diferents carrers, el canvi de comptadors amb telelectura, l’execució i renovació del clavegueram, la substitució de les escomeses d’aigua a habitatges o el condicionament de les estacions de bombament.

La vicepresidenta segona i diputada de Cicle Hídric, Ana Serna, ha assenyalat que gràcies a aquest programa “podrem atendre totes les sol·licituds que els ajuntaments van presentar en el seu moment a les convocatòries d’ajudes en matèria hídrica de la Diputació i no van poder ser ateses per falta de pressupost, al mateix temps que impulsarem noves ajudes. El nostre objectiu és que ningú es quede arrere perquè l’aigua és una qüestió essencial per a aquesta província”.

La convocatòria contempla tres línies d’actuació. D’una banda, una, dotada amb 5,1 milions d’euros, dirigida a infraestructures de proveïment i sanejament a executar per la Diputació desestimades en la convocatòria ordinària de 2021. En aquest cas, entraran d’ofici els 50 ajuntaments que van quedar fora per falta de pressupost.

Els municipis que entren directament en aquesta línia són Alcocer de Planes, Alfafara, Beniarrés, Benillup, Cocentaina i Quatretondeta, al Comtat, amb 554.964 euros i Banyeres de Mariola i Onil, a L’Alcoià, amb 188.171 euros.

A la Marina Alta es destinen 1.489.815 euros a Alcalalí, Beniarbeig, Benidoleig, Benigembla, el Poble Nou de Benitatxell, Castell de Castells, EATIM Jesús Pobre, EATIM Llosa de Camacho, Els Poblets, L’Atzúbia, Ondara, Parcent, Pedreguer, Sagra, Tormos i Vall de Gallinera.

A Altea, Benimantell, Bolulla, L’Alfàs del Pi, Polop, Relleu i Tàrbena, a la Marina Baixa, corresponen 822.244 euros.

En l’Alt Vinalopó, 407.420 euros són per a Beneixama, Biar, Salinas i Sax; 155.172 euros estan destinats al Fondó de les Neus i La Romana en el Mitjà Vinalopó.

A la Vega Baixa corresponen 755.463 euros per a actuacions a Algorfa, Benejúzar, Cox, Daya Vieja, Dolores, Los Montesinos, Rafal i San Miguel de Salinas. I en els municipis de L’Alacantí d’Aigües, Agost, Busot, El Campello i Xixona s’invertiran 441.224 euros.

La segona línia d’actuació compta amb una partida d’1.670.800 euros i és per a obres d’infraestructures hidràuliques desestimades en la Línia B de la convocatòria 2021 – obres de primer establiment, reforma o gran reparació d’obres de proveïment i sanejament que executen els ajuntaments-. Igualment, en aquest apartat, entraran d’ofici les 42 sol·licituds que van quedar fora. Per comarques, corresponen 238.591 euros a cinc ajuntaments del Comtat: Alfafara, Balones, Beniarrés, L’Alqueria d’Asnar i l’Orxa; i 180.967 euros a Banyeres de Mariola, Ibi, Onil i Tibi de L’Alcoià.

A la Marina Alta es destinen 408.387 euros a Alcalalí, Benidoleig, Benigembla, el Poble Nou de Benitatxell, La Vall d’Alcalà, Orba, Pego, Tormos i Vall de Gallinera; mentre que a Benifato, Benimantell, Bolulla, Callosa d’Ensarrià, Confrides, Relleu i Tàrbena a la Marina Baixa, corresponen 230.453 euros.

Quant a les comarques del Vinalopó, 6.859 euros són per a l’ajuntament de Salinas, en l’Alt Vinalopó; 138.823 euros estan destinats a Algueña, el Fondó de les Neus, Hondón de los Frailes i Monòver, del Mitjà Vinalopó, i a Crevillent i Santa Pola, al Baix Vinalopó, aniran 77.366 euros.

Finalment, a la Vega Baixa corresponen 251.156 euros per a actuacions a Benferri, Bigastro, Callosa de Segura, Cox, Los Montesinos i Orihuela. I en els municipis de L’Alacantí d’Aigües, Agost i Busot s’invertiran 138.151 euros.

Finalment, la tercera línia està oberta a tots els municipis de la província i compta amb una partida de 2.729.200 euros, que podria incrementar-se en cas que hi haguera sobrant en alguna de les altres dues partides. Les subvencions a ajuntaments per a obres en infraestructures hidràuliques i instal·lacions vindran determinades pel nombre d’habitants del municipi, sent del 100% en aquells de menys de 2.000. La urgència de l’actuació, el perill de desproveïment, la insatisfacció de la demanda d’aigua o la contaminació del medi natural són alguns dels criteris de valoració de les sol·licituds.

El Pla +Aigua és el programa inversor més ambiciós en matèria de cicle hídric impulsat per la Diputació en els últims anys i contempla, a més dels 9,5 milions destinats a ajuntaments, altres 500.000 euros amb els quals la institució provincial ha reforçat la convocatòria d’ajudes a entitats de regs per a millorar l’eficiència en l’ús de l’aigua.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 2 =