El ple aprova els pressupostos de 2019

S’aproven els pressupostos juntament amb la declaració institucional presentada pel PP amb inversions per més de 50 milions d’euros

El ple aprova els pressupostos de 2019
12/03/2019 -

L’alcalde destaca que la llum verda als comptes municipals ve a completar un pla d’actuació que va començar amb la cancel·lació del pla d’ajust i al qual va seguir la decisió d’abaixar els impostos locals.

El Ple de l’Ajuntament ha aprovat hui inicialment els Pressupostos Municipals confeccionats per l’equip de govern del PP i la declaració institucional, també presentada per la formació popular, que compromet inversions per més de 50 milions d’euros.

Al terme de la sessió extraordinària, l’alcalde, Luis Barcala, a més de declarar la seua “satisfacció per l’aprovació d’uns comptes que han comptat amb tots”, ha posat en valor que la llum verda als comptes municipals “tanca un pla de govern iniciat pel PP amb la cancel·lació del pla d’ajust, seguit per la decisió de baixar els tributs municipals i culminat amb el que probablement són els millors pressupostos de la història de la ciutat d’Alacant”.

Els comptes municipals per a 2019 ha tirat avant amb els vots a favor del Partit Popular i de l’edil no adscrit Fernando Sepulcre, l’abstenció de Guanyar Alacant, Ciutadans i Compromís i el vot en contra del PSOE.

Sobre els pressupostos, l’alcalde també ha assenyalat una vegada conclòs el ple extraordinari que “sent moltíssima satisfacció quan un grup en minoria com el Grup Popular, amb 8 regidors, aconsegueix el suport suficient per a traure uns pressupostos d’aquest calibre”, fets “amb el màxim consens”, després de tres mesos de diàleg “amb tots els grups municipals, tots els que realment han volgut negociar, aportar i treballar.

L’alcalde ha volgut agrair a tots els regidors de l’equip de Govern “el treball i la generositat per a poder realitzar el millor projecte possible, a tots els tècnics i a tots els grups que de debò han treballat de forma constructiva per a fer possible aquests pressupostos”.

En referència al vot en contra emés pels representants del PSOE, Barcala ha afegit que “ningú entén ara el “no perquè no” sense més explicació, quan la immensa majoria dels grups municipals han donat el si amb el si o amb la seua abstenció”.

Barcala també ha volgut agrair al regidor no adscrit Fernando Sepulcre el seu vot favorable, perquè “aqueixos sís valen un posicionament, una forma de treballar i fer les coses totalment diferents que és el que estava reclamant aquesta ciutat durant tres anys i que ara si és possible”.

Pressupost amb molta inversió i despesa social

Durant el Ple, l’edil d’Economia i Hisenda ha defensat el projecte de pressupost, l’aprovació del qual suposa la “culminació de la trilogia del consens”. Castillo feia, coincidint amb les manifestacions de l’alcalde, referència així a la cancel·lació del pla d’Ajust, l’àmplia reforma fiscal i l’aprovació d’aquest pressupost, que “és un èxit de quasi tots”.

El Pressupost de l’Ajuntament d’Alacant per a l’exercici 2019, equilibrat en Ingressos i Despeses, ascendeix a la quantitat de 257.669.212,27 euros, amb un increment del 3,68 per cent respecte a l’exercici anterior. Respecte al deute financer, que segons la Llei d’Hisendes Locals no ha de superar el 75% dels ingressos, a 31 de desembre de 2018 suposa un 11,49% després d’una disminució de 51.753.760,75 €. En aquest sentit, Castillo ha assenyalat que “és un èxit de tots que anem a deixar-la a final de 2019 en poc més de 27 milions d’euros, que és una notícia històrica”.

En termes consolidats, és a dir, tenint en consideració el Pressupost del mateix Ajuntament i dels Organismes Autònoms, aquest ascendeix a la quantitat de 261.033.766,01 euros, amb un increment del 3,61 per cent.

Cal recordar que després de la cancel·lació del Pla d’Ajust Municipal, les inversions ja no ha de limitar-se a un màxim de 10 milions d’euros, i que per a 2019 els comptes preveuen més de 17 milions d’euros.

Pel fet que el creixement del pressupost total és de 9.154.363,66 € (3,68%) i la reducció de la despesa financera per eliminació del pla d’ajust és de 15.943.039,06 €, el creixement real de la despesa per eliminació del pla d’ajust, ascendeix a 25.097.902,72 €, és a dir, un 10,09%.

Una de les novetats més significatives que incorpora aquest nou pressupost és la reforma fiscal, concretada no solament en una reducció lineal del 5% en l’Impost sobre Béns immobles per a la totalitat dels béns urbans, sinó també en l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (I.V.T.M.), l’Impost sobre Activitats Econòmiques (I.A.E.), i l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres.

Castillo ha apuntat que aquesta reforma fiscal culmina amb un Fons per a ajudar persones amb un cert nivell de renda a recuperar el pagament de l’IBI xifrat en 400.000 euros.

El regidor d’Economia i Hisenda, ha apuntat que malgrat la reducció lineal del 5% de l’IBI, s’augmenten els ingressos per l’increment en la participació dels ingressos de l’estat.

Quant al capítol de Personal, Castillo ha recordat que aquests comptes contemplen el finançament de la pujada salarial del 2,25% per als funcionaris públics acordeu en l’àmbit estatal, juntament amb l’augment per a gratificacions de Fogueres i Eleccions, per a la bossa d’hores extres de bombers i altres productivitats.
Durant la seua primera intervenció, el regidor d’Hisenda també ha destacat l’increment de la plantilla prevista en un pla quadriennal per un total de 128 places, que per a enguany es quantifica en 40 places.

Respecte a les despeses corrents, en aquest pressupost municipal es doten nous contractes i serveis o ampliacions dels existents tals com, manteniment de parcs i jardins amb més de 7 milions, el servei de comunicacions telefòniques amb més d’un milió, el servei Bono 30 dies per al transport públic amb més d’un milió, el Bo Ruta amb més de 200.000 euros, i quasi un milió d’euros per al manteniment i conservació de voreres de la ciutat.

Castillo ha assenyalat que “En el capítol d’Acció Social hi ha una ferida que hem d’esborrar entre tots, i que en aquest sentit el pressupost inclou un augment d’un milió, la qual cosa suposa un 11,44% respecte al de l’any anterior. Això inclou partides per a dotar el conveni Housing Firts, per a retornar a les famílies el pagament d’IBI, una ajuda per a escolarització de xiquets de 0 a 3 anys, entre altres.

Inversions com mai

Entre les inversions més importants cal destacar un total d’1.432.428 euros per a la urbanització del nou cementeri i construcció de nínxols. En el marc de l’EDUSI es preveu 1.450.000 € per a la reforma de l’edifici de les Cigarreras, 1.156.000 € en inversions de reposició d’infraestructures per a carrers, i el projecte de millora de la mobilitat per als vianants al carrer Alcalde Suárez Llanos de 721.759 € i 990.559 € per a completar la recuperació de l’àrea forestal de la Muntanya Tossal la reposició en parcs i jardins.

A més, es contempla un milió d’euros per a la reurbanització del barri de Rabasa en un pla pluriennal, la dotació de 750.000 € per a finalitzar el Parc de Bombers Ildefons Prats, més de 600.000 € per a la senyalització vertical i horitzontal, mig milió d’euros per a la construcció del parc públic al PAU II., i un altre mig milió per al projecte de recuperació arquitectònica i l’accessibilitat del Castell de Sant Ferran.

Castillo ha recordat així mateix les actuacions contemplades en el pressupost per a l’estratègia EDUSI, la dotació global de la qual dels projectes ascendeix a la quantitat de 7.899.471,62 €, dels quals 5.879.260,06 € corresponen a inversió.

A nivell d’Infraestructures educatives, a través del Programa Edificant, es realitzaran diferents actuacions per import de 550.775,90 euros. Concretament, es destinaran 273.204,63 per a la construcció d’un gimnàs i menjador en el Centre CEIP Juan Bautista Llorca, 160.758,46 per a la rehabilitació del Centre CEE Público Sant Ángel de la Guarda, així com 72.934,60 euros per a l’ampliació del Centre CEIP Florida, i per a la reforma del Centre CEIP Emilio Varela per import de 43.878,21 euros.

La dotació per a les Àrees Industrials de l’equip de Govern contempla un Pla quadriennal de Millora i actuacions en els diferents Polígons Industrials de la Ciutat, que en el pressupost d’enguany ascendeix a quasi un milió, més una àmplia dotació amb càrrec a inversions financerament sostenibles.

Castillo també ha recordat als assistents al Ple que en aquests comptes les inversions en Districtes Municipals ascendeixen a la quantitat de 850.657,37 euros, la qual cosa representa un import per Districte de 170.131,47 €.

El regidor d’Hisenda també ha volgut especificar els increments experimentats pels pressupostos dels organismes autònoms aquest exercici, que en el seu conjunt pugen un 18,4 per cent. Així, el del Patronat d’Habitatge augmenta el 26%, el del Patronat de Turisme puja un 21%, el de l’Agència Local puja 14,5%, i el del Patronat Educació puja un 2,5%.

Declaració institucional aprovada

Durant la celebració extraordinària del Ple, els assistents també han aprovat la Declaració Institucional que contempla una sèrie d’inversions a finançar a través del romanent de tresoreria, de baixes per l’adjudicació de projectes i de deute a llarg termini, per valor de 50 milions d’euros.

Fonamentalment seran per a necessitats en via pública, parcs i jardins, seguretat, polígons industrials, clavegueram, cultura, pla de millora de l’enllumenat, instal·lacions esportives, patrimoni i dotacions, comerç, partides rurals i projectes pendents de tancar amb col·lectius.

A la sessió extraordinària per a l’aprovació inicial del Pressupost general de l’Ajuntament d’Alacant i de la seua plantilla de personal i dels seus organismes autònoms per a enguany 2019 han assistit tots els membres de la Corporació municipal.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 2 =