Compromís preguntarà per les inversions pendents en els punts de compostatge

La coalició s’ha reunit amb l’Associació de Veïns del Pla que ha reflectit el seu malesta

Compromís preguntarà per les inversions pendents en els punts de compostatge
17/10/2019 -

El grup municipal de Compromís preguntarà en el pròxim ple d’octubre sobre la situació de la partida pressupostària de 30.000 euros destinats al manteniment dels punts de compostatgede la ciutat d’Alacant. Compromís es fa ressò així de les demandes veïnals de l’Associació de Veïns del Pla que gestiona l’únic punt de compostatge comunitari que hui dia segueix en funcionament dels 5 que es van instal·lar a la ciutat i que es van sumar a altres 6 en centres escolars en un primer pas donat en 2017 per a instal·lar aquests punts per tota la ciutat.

“Se’ns ompli la boca de parlar de la lluita contra el canvi climàtic, fa poc aprovem a l’Ajuntament, de forma molt majoritària, una declaració sobre emergència climàtica que va proposar Compromís. Però perquè no es quede en paper mullat hem de canviar les polítiques, els hàbits, la nostra manera de viure i de consumir i també els residus que generem i que han de reciclar-se o en el cas que puguem doncs no produir-los. En la lluita contra el canvi climàtic cal fer accions locals que poden tindre repercussió globalment, i aquest és el cas de projectes com els punts de compostatge que es van posar en marxa en el seu moment i que ara estan abandonats”, ha reclamat Natxo Bellido, portaveu de Compromís.

Des de la coalició han reivindicat la importància dins de l’estratègia d’Alacant per a millorar la seua gestió dels residus. A més, han recordat que iniciatives de reducció de residus com els punts de compostatge comunitari van passar a ser una obligació després de l’aprovació del Pla Integral de Residus de la Generalitat Valenciana. “Aquesta llei obliga a tindre aquest tipus de punts, a comptar amb educadors ambientals i al fet que gestionem els residus de manera més responsable”, ha afirmat Bellido.

D’altra banda, des de Compromís han recollit la denúncia de l’Associació de Veïns del Pla, que gestionen l’únic punt comunitari en funcionament hui dia, sobre les inversions pendents per valor de 30.000 euros per a manteniment d’aquests punts contemplades en el pressupost de 2019 i que a mitjan octubre encara no s’han executat i per això preguntarà en el ple d’octubre. “Volem saber què es farà amb aqueixos diners que està en el pressupost i que esperem que no es tire al fem. Si està en el pressupost i és uns diners necessaris perquè hi ha un abandó d’aquesta mena d’instal·lacions, el lògic seria gastar-lo”, ha afegit Bellido.

Des de la formació han agraït als veïns i veïnes del Pla l’esforç que fan per a mantenir aquest projecte en marxa però també han denunciat que “la resta de punts no s’han mantingut perquè fa temps que l’Ajuntament no està complint les seues funcions com és tindre un programa, tècnics i pressupost per a poder realitzar actuacions de gestió i manteniment d’aquests espais, algunes tan simples com col·locar punts de llum i d’aigua en ells.

“Cal agrair el compromís veïnal amb el punt del compostatge del Pla. No obstant això aquests punts no poden estar a la mercé del voluntarisme i el compromís dels veïns, que existir però també ha de tindre al costat un Ajuntament que ha de fer les coses que són responsabilitat seua”, ha afirmat Bellido.

Els punts de compostatge

Alacant compta amb 11 punts de compostatge, 6 d’ells en centres educatius i 5 de gestió comunitària. Aquests punts de compostatge recullen deixalles i fem compostable que aporten els veïns i la transformen fins a convertir-la en compost, un material que es pot utilitzar per part de l’Ajuntament com a abonament per als parcs i jardins de la ciutat. Es tracta d’una iniciativa que promou una economia i societat molt més eficients i que es troba alineada amb els principis de reducció de residus i de lluita contra el canvi climàtic.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

four − two =