Les Falles de València 2024: dates, programació i actes principals

Ninot Falla Espartero - Gran Vía Ramón y Cajal / Foto: Xisco Navarro
Ninot Falla Espartero - Gran Vía Ramón y Cajal / Foto: Xisco Navarro

 

​​​​Falta menys d'una setmana per a l'inici dels dies grans de les Falles de València 2024 i la capital valenciana ja escalfa motors per a viure les festes més destacades del seu calendari. Per això, hem creat un especial faller perquè no et perdes cap dels esdeveniments destacats de les Falles de València​​​​​​​, que se celebren del 14 al 19 de març.

Coneix tota la informació sobre els horaris de l'ofrena, el programa de falles, les mascletaes o els castells, però també rutes per a visitar els principals monuments fallers premiats en la secció d'Especial, els llocs on tastar els millors bunyols amb xocolate o els horaris especials de Metrovalencia per a les falles 2024.

QUAN SÓN LES FALLES DE VALÈNCIA 2024

Les Falles de València estan en constant evolució. I és que encara que els dies grans de la festa són del 14 al 19 de març, la veritat és que, durant tot l'any, la ciutat de València gaudeix de diferents actes fallers, que també són ja una tradició, com les preseleccions de les candidates a formar la Cort d'Honor, la presentació dels esbossos dels monuments municipals o el concurs de teatre faller, en el qual les diferents comissions representen una obra en valencià oberta a tot el públic.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

PROGRAMACIÓ DE LES FALLES 2024

Hi ha alguns actes de les Falles de València que no et pots perdre per a gaudir, com a bon valencià, de la festa gran de la ciutat. Per això, et detallem la programació de les Falles 2024 perquè gaudisques en gran.

L'últim diumenge del mes de febrer, és a dir, el 25 de febrer de 2024, València donarà la benvinguda a les Falles amb el tradicional acte de la Crida. Com mana la tradició, les activitats començaran a les 7:15 hores amb la despertà infantil; mentre que a les 7:30 hores serà el torn de la macrodespertà. A continuació, a les 12 hores serà l'Entrada de Bandes de Música que conclourà amb una mascletà a la plaça de l'Ajuntament de València a les 14 hores.

A la vesprada, a les 19 hores, començarà la Crida als peus de les Torres de Serrans de València. En aquest acte, les Falleres Majors de València, acompanyades de la seua Cort d'Honor i de l'alcaldessa de la ciutat, M. José Catalá, donaran el tret d'eixida a les Falles de València 2024.

A partir d'eixe moment, des de l'1 fins al 19 de març, la pólvora serà la principal protagonista amb el tret d'una mascletà, cada dia, a les 14 hores, a la plaça de l'Ajuntament de València. Els caps de setmana, és comú que a les 00 hores, es dispare, a la plaça de l'Ajuntament, mascletaes nocturnes.

La setmana gran fallera començarà el 14 de març amb la clausura de l'Exposició del Ninot, que es podrà visitar des de principis del mes de març en el Museu de les Ciències de la Ciutat de les Arts. Així, a partir de les 17:30 hores, es proclamarà al Ninot Indultat Infantil.

El 15 de març, s'indultarà al Ninot dels monuments grans, a partir de les 17:30 hores, i a les 00 hores, se celebrarà l'Albà de les Falles per tota la ciutat.

El 16 de març serà la plantà de totes les Falles. A partir d'aquest dia, serà un bon moment per a visitar les Falles de Secció Especial. A més, des del 16 al 18 de març, es dispararà un castell de focs artificials darrere del Palau de Les Arts: a les 00 hores el 16 de març; a les 01:00 el 17 de març; i a les 01:30 el 18 de març, moment en el qual se celebrarà la Nit del Foc.

L'Ofrena de Flors a la Verge dels Desemparats se celebraran els dies 17 i 18 de març a partir de les 15:30 hores. Les més de 300 comissions falleres, així com les Falleres Majors de València desfilaran per a retre-li homenatge a la verge, també coneguda com la Geperudeta.

Les Falles de València acabarà el 19 de març amb la missa solemne en honor a Sant Josep en la Seu de València; la cavalcada del foc, que començarà a les 18.00 hores, recorrent els carrers del centre de València i, finalment, la cremà de les Falles.

L'horari de la Cremà de la Falla Municipal Infantil serà a les 21 hores; mentre que la cremà de la Falla gran de la plaça de l'Ajuntament serà a les 23 hores.

FALLERES MAJORS DE VALÈNCIA DE 2024

Coneix quines són les Falleres Majors de València de les Falles 2024, i la seua Cort d'Honor:

PRINCIPALS ACTES DE LES FALLES 2024

Ací podràs informar-te dels actes més importants de les Falles de València 2024:​​​​​​​​​​​​​​

LA CRIDA​​​​​​​

Crida de las Fallas 2024

Crida de les Falles 2024

 

La Crida de les Falles se celebra tradicionalment l'últim diumenge de febrer i és un dels esdeveniments més esperats de l'any per a tots els fallers. Este 2024, a causa del tràgic incendi que va calcinar dos edificis deixant deu persones mortes en el barri de Campanar dos dies abans de la celebració, es va ajornar al diumenge 3 de març.

Amb la Crida es dona inici a les Falles. El dia comença de bon matí, amb una macrodespertà. Els fallers i falleres recorren els carrers del centre de València avisant als veïns i visitants de la ciutat de l'inici de les falles.

A la nit, milers de valencians i valencianes es concentren als peus de les Torres de Serrano per a escoltar el discurs tant de l'alcaldessa de València, com de les Falleres Majors 2024. A partir d'eixe moment, es dona el tret d'eixida a un mes replet de pólvora, llum i color.

LA PLANTÀ

Las dos palomas unidas por la rama de olivo reinan ya en la plaza del Ayuntamiento
Falla plaça de l'Ajuntament de València 2024

 

L​​​a Plantà marca l'inici de la setmana fallera. Després de tot un any d'intens treball en els tallers dels artistes fallers el seu treball es veurà materialitzat en ninots​​​​​​​​​​​​​​ perfectament disposats, encaixats i llestos per a ensenyar. Que tot aquest procés es duga a terme sense problemes depén d'aquestes últimes hores de muntatge.

Tot aquest procés és regulat i coordinat per la Junta Central Fallera. El dia 15 de març hauran d'estar els monuments fallers preparats. Les falles infantils hauran d'estar col·locades a primera hora del matí d'eixa jornada. Per una senzilla raó: el jurat de la J.C.F. visita totes les falles per a, posteriorment, premiar els millors monuments. El mateix ocorre amb les falles grans. Aquestes han d'estar a les 12 de la nit. Per això, les últimes hores solen acumular la major càrrega de treball dels fallers i falleres, i dels equips de muntatge de les falles.​​​​​​​

L'ENCESA DE LLUMS

Espectacle de llums de les Falles de València 2024 / Foto: Falla Malvarrosa
Espectacle de llums de les Falles de València 2024 / Foto: Falla Malvarrosa

 

L'encesa de les llums es divideix en dos categories: la categoria A, en la qual participen les falles més reconegudes. I la categoria B, que té un pressupost inferior de fins a 11.000 euros i que adelanta un dia la seua encesa de llums. La primera encesa de les Falles es realitza els primers dies de març a partir de les 20 hores.

MASCLETÀ

Una mascletà des de la plaça de l'Ajuntament de València
Una mascletà des de la plaça de l'Ajuntament de València

 

Del 1 al 19 de març, la plaça de l'Ajuntament de València es converteix en la 'Catedral de la pólvora', ja que és escenari cada dia a les 14 hores d'una mascletà. Ací pots consultar el calendari pirotècnic​​​​​​​ complet de les Falles 2024.

L'EXPOSICIÓ DEL NINOT

Ninot Falla Quart - Extramuros- Velázquez / Foto: Xisco Navarro
Ninot Falla Quart - Extramuros- Velázquez / Foto: Xisco Navarro
​​​​​​​

L'Exposició del Ninot de València ja ha obert les portes perquè milers de valencians i turistes puguen començar a gaudir de la gran faena dels artistes fallers, a través dels diferents ninots que, prèviament, han portat les comissions falleres. Uns ninots que competeixen per ser nomenats Ninot Indultat​​​​​​​, gràcies a les votacions dels assistents, i salvar-se, així, de les flames del foc el dia de la Cremà.

La Sala Arqueries del Museu de les Ciències de la Ciutat de les Arts i les Ciències és el lloc triat per a albergar l'Exposició del Ninot, que marca l'inici de les Falles, i que roman oberta fins al 14 de març per als Ninots Infantils, i fins al 15 de març per als Ninots dels monuments grans. A més, el 16 de febrer se celebra la Nit del Ninot, podent visitar aquesta exposició fins a les dues de la matinada.

Si no saps com anar a l'Exposició del Ninot de València, recorda que pots arribar a través de les línies 1, 13, 15, 25, 35, 95 i 99 de l'EMT. El preu de l'entrada general de l'Exposició del Ninot és de 3€, i l'horari habitual de visita és de 10.00 a 20.00, excepte el cap de setmana que s'allarga fins a les 21.00 hores.

Descobrix ací els millors ninots i també alguns dels més polèmics que es poden visitar i que, a més, també poden ser votats per aconseguir ser el ninot indultat de les festes 2024. Però, com es vota en l'Exposició del Ninot? Consulta ací​​​​​​​ les claus per elegir el teu ninot preferit.

L'OFRENA DE FLORS

Mantell de la Verge durant l'Ofrena de les Falles de València. Imatge: Junta Central Fallera

Mantell de la Verge durant l'Ofrena de les Falles de València. Imatge: Junta Central Fallera

Milers de fallers i falleres participen cada 17 i 18 de març en l'Ofrena de Flors a la Verge dels Desamparats​​​​​​​. Un espectacle ple d'emoció, color i tradició on participen més de 300 comissions falleres que recorren els carrers de la ciutat fins arribar a la plaça de la Verge per completar el mantell de flors. Un mantell que, precisament, aquest 2024 vol aconseguir el rècord Guinness al mantell de flors més gran del món​​​​​​​.

Ací pots consultar l'horari de l'Ofrena de Flors​​​​​​​ que es celebrarà els dies 17 i 18 de març.

LA CREMÀ

Imatge de la cremà en València 2023 / Foto: Ajuntament de València
Imatge de la cremà en València 2023 / Foto: Ajuntament de València

 

El 19 de març, dia de Sant Josep, se celebra la cremà de tots els monuments fallers que simbolitza la fi de les Falles i l'inici d'un nou exercici faller. Així, l'horari de la cremà de les Falles 2024 és el següent:

  • 20.00 h. Cremà de les Falles Infantils.
  • 20.30 h. Cremà de la Falla Infantil que haja obtingut el primer premi de la Secció Especial.
  • 21.00 h. Cremà de la Falla Infantil de la Plaça de l'Ajuntament.
  • 22.00 h. Cremà de totes les Falles de València.
  • 22.30 h. Cremà de la Falla que haja obtingut el primer premi de la Secció Especial.
  • 23:00h. Cremà de la Falla de la Plaça de l'Ajuntament amb espectacle pirotècnic previ

EL QUE NO ET POTS PERDRE DE LES FALLES

COM SERAN LES FALLES MUNICIPALS DE 2024?​​​

​​​​​​​Més notícies sobre les Falles​ de València​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

El més llegit